Activitate / La Bruxelles


2015-04-28

Csaba Sógor: aspirațiile comunității maghiare din România sunt considerate a fi un tabu politic

În România există subiecte pe care nici chiar președintele țării nu își permite să le abordeze – a spus Csaba Sógor în timpul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din 27 aprilie.

2015-04-23

Audiere publică în PE privind protecția minorităților naționale autohtone

Problema minorităților naționale autohtone a fost situată pentru prima dată pe ordinea de zi a Partidului Popular European cu prilejul unei audieri publice organizate pe această temă miercuri,  22 aprilie, la Bruxelles. Concluzia specialiștilor și reprezentanților sferei civile care au participat la eveniment a fost aceea că, trebuie formulată o directivă în acest sens pentru PPE. Documentul urmează să fie elaborat de către Comisia Parlamentului European pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). 

2015-04-16

Comisia Europeană dorește să crească numărul angajaților cu dezabilități în instituțiile UE

Comisia Europeană încurajează persoanele cu handicap să aplice pentru locuri de muncă în instituțiile Uniunii Europene, asigurându-i că toate măsurile necesare vor fi luate pentru a crea condițiile necesare de muncă. Membrii Parlamentului European au dezbătut problema luni după-amiază, în data de 15 aprilie. În timpul sesiunii plenare de la Bruxelles deputații au căzut de acord că instituțiile Uniunii Europene trebuie să fie un exemplu statelor membre în această privință.

2015-04-15

Parlamentul European a comemorat genocidul armean

Cu ocazia a 100 de ani de la genocidul armean Parlamentul European a îndemnat Turcia și Armenia să se împace. În timpul sesiunii mini-plenare a PE de la Bruxelles din 15 aprilie deputații au comemorat moartea celor 1,5 milioane de armeni nevinovați care au căzut victime genocidului din Imperiul Otoman, și au adoptat o rezoluție care îndeamnă cele două națiuni la reconciliere.

2015-03-26

Comisia Europeană analizează legea germană privind transportatorii rutieri

Parlamentul European a dezbătut reglementările germane care afectează și transportatorii de marfă din Europa de Est. Dezbaterea a avut loc în sala de plen a clădirii PE de la Bruxelles miercuri, 25 martie, în prezența Comisarului European pentru Transporturi, Violeta Bulc.

2015-03-12

Csaba Sógor în PE despre încălcarea dreptului de întrunire și de asociere în România

Referindu-se la marșul pentru Ziua Libertății Secuiești interzis la Târgu-Mureș, Csaba Sógor a solicitat Parlamentului European să reamintească România: încălcarea dreptului la întrunire este în mod clar un instrument al sistemelor non-democratice.

2015-03-11

PE cere Serbiei să elaboreze un plan de acțiune privind minoritățile naționale

Într-o rezoluție adoptată miercuri, 11 martie Parlamentul European a cerut Serbiei să elaboreze un plan de acțiune pentru rezolvarea problemelor minorităților naționale. Rezoluția a fost adoptată în urma unei dezbateri în cursul căreia Csaba Sógor și-a exprimat opinia că Serbia poate arăta un exemplu bun acelor state membre care nu respectă criteriile de la Copenhaga după aderarea la Uniunea Europeană.

2015-03-06

Liderii Partidului Popular European s-au întrunit la Toledo

Liderii Partidului Popular European (PPE), ce mai mre grup al Parlamentului Eurpean, s-au întrunit între 5 și 6 martie la Toledo, pentru a dezbate prevederile cuprinse în Programul pentru o Economie Digitală, respectiv aspecte ale luptei împotriva terorismului în interiorul UE și în afara granițelor acesteia.

2015-02-25

Limbă, identitate și putere: Viitorul limbilor minoritare în Europa

Europarlamentarul Csaba Sógor a fost gazda conferinței intitulate „Limbă, identitate și putere: viitorul limbilor minoritare în Europa” ce a avut loc pe 24 februarie în Parlamentul European. Coorganizatorii evenimentului de la Bruxelles au fost europarlamentarii Herbert Dorfmann (EPP) și Jill Evans (EFA/Verzi), respectiv Organizația Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO), Alianța Liberă Europeană (EFA) și Centrul Maurits Coppieters (CMC).

2015-02-24

Protecția limbilor minoritare în PE

În această săptămână la Parlamentul European s-a discutat despre viitorul limbilor minoritare în Europa. Conferință intitulată Limbă, identitate și putere, găzduită de eurodeputatul maghiar din România Csaba Sógor, eurodeputatul din Țara Galilor Jill Evans, și colegul lor sud-tirolez Herbert Dorfmann a fost organizată marți, 24 februarie cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne. La eveniment au participat și reprezentanți ai societății civile, politice și profesionale.