Activitate / La Bruxelles


2012-03-28

Iniţiativa Cetãţeneascã Europeanã va demara sãptãmâna viitoare

Iniţiativa Cetãţeneascã Europeanã (ICE), posibilitate de participare democraticã creatã prin Tratatul de la Lisabona, va demara duminicã, 1 aprilie. O iniţiativã trebuie sã fie susţinutã de semnãtura a cel puţin un milion de cetãţeni din cel puţin şapte state membre UE pentru a putea invita Comisia Europeanã sã iniţieze proceduri legislative în domenii aflate în competenţa UE.

2012-03-26

Mii de persoane au protestat pentru folosirea limbii catalane

La iniţiativa deputatului Csaba Sógor, europarlamentarii au adresat o întrebare Comisiei Europene şi Consiliului European.

2012-03-19

Csaba Sógor a evidenţiat importanţa protecţiei drepturilor lingvistice catalane

Grupul de Lucru pentru Minoritãţi Tradiţionale şi Comunitãţi şi Limbi Naţionale al Parlamentului European a dezbãtut în cadrul reuniunii sale din cadrul şedinţei plenare a PE de sãptãmâna trecutã mai multe subiecte legate de drepturile lingivistice ale minoritãţilor tradiţionale din Europa.

2012-03-14

Necesitatea unei prezenţe europene sporite în domeniul societãţilor cooperative

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a fost raportorul din umbrã desemnat al PPE în cazul raportului Statutul societãții cooperative europene din punctul de vedere al participãrii  lucrãtorilor.


2012-03-14

Comemorarea revoluţiei din 1848 la Strasbourg

În cadrul unui eveniment organizat de europarlamentarii maghiari din Slovacia, Edit Bauer şi Alajos Mészáros, Europarlamentarii PPE maghiari au comemorat şi în acest an revoluţia din 1848 la coloana memorialã a lui Sándor Petőfi de la Strasbourg. Coloana, ridicatã în anul 1990, este realizarea comunã a oraşului din Alsacia, care gãzduieşte şi sediul Parlamentului European, şi a Societãţii de Prietenie Francezo-Maghiare.


2012-03-09

Minoritãţile au nevoie de o justiţie constructivã

Delegaţia pentru relaţiile cu ţãrile din Asia de Sud-Est şi cu Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a Parlamentului European a efectuat o vizitã oficialã în Birmania (Uniunea Myanmar) la începutul lunii martie.

2012-02-17

Referendum in Letonia: Rusa poate deveni cea de-a doua limbã oficialã

Sâmbãtã, 18 februarie, letonii voteazã despre atribuirea sau nu  limbii ruse statutul de a doua limbã oficialã a statului. Referendumul a fost iniţiat de cãtre organizaţia non-guvernamentalã “Limbã maternã” cu ajutorul partidului "Pentru Drepturile Omului în Latvia Unitã".


2012-02-17

Despre viitorul sectorului laptelui şi al produselor lactate, respectiv despre Analiza anualã a creşterii pe 2012 în Parlamentul European

Cu ocazia şedinţei plenare a Parlamentului European de la Strasbourg dintre 13-16 februarie, europarlamentarii au dezbãtut şi au luat decizii în privinţa mai multor subiecte care influenţeazã în mod direct viaţa comunitãţii maghiare din Transilvania.


2012-02-07

Situaţia comunitãţii maghiare din Transcarpatia, prezentatã în PE

Intergrupul pentru Minoritãţi Tradiţionale, Comunitãţi şi Limbi Naţionale al Parlamentului European a ţinut o şedinţã extraordinarã în data de 7 februarie. În cadrul şedinţei, doi politicieni maghiari din regiunea Transcarpatia din Ucraina, Miklós Kovács, preşedintele Asociaţiei Culturale a Maghiarilor din Transcarpatia şi László Brenzovics, vice-preşedintele Consiliului Regional din Transcarpatia au vorbit despre situaţia comunitãţii maghiare din regiune şi miza politicã a urmãtoarelor alegeri din Ucraina.


2012-02-02

Vot în PE privind dimensiunea europeanã a sportului

În cadrul şedinţei plenare de la Bruxelles a Parlamentului European din data de 2 februarie europarlamentarii au votat cu o mare majoritate raportul Comisiei pentru Culturã şi Educaţie (CULT) privind dimensiunea europeanã a sportului. Elaborarea raportului a devenit posibilã datoritã Tratatului de la Lisabona, care a introdus sportul în rândul competenţelor UE. Raportul poate fi considerat un rãspuns la cartea albã şi comunicatul de anul trecut al Comisiei Europene privind sportul.