Archivă ştiri


2019-03-28

Europarlamentarii afirmă: Uniunea Europeană trebuie trasă la răspundere în protecția minorităților etnice și lingvistice

Europarlamentarii membrii Grupului de lucru pentru minorități au întocmit un manifesto care enumeră pașii necesari în vederea protejării minorităților etnice și lingvistice. Ultima întâlnire a mandatului a avut loc joi, 28 martie la Strasbourg. Europarlamentarii au mai discutat situația Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș - a spus Csaba Sógor

2019-02-17

Csaba Sógor: trebuie să continuăm să contribuim la o reprezentanță maghiară puternică în Bazinul Carpatic

"În ultimii ani am păstrat pe ordinea de zi problema protecției minorităților în Europa. Scopul nostru nu s-a schimbat încă: continuăm să ne străduim pentru un cadru legislativ european unic pentru protecția minorităților. Astăzi, alături de noi, tot mai mulți oameni apelează la necesitatea de a reglementa protecția minorităților la nivel european, iar semnătura a 1,3 milioane de oameni atrage atenția liderilor de luare a deciziilor europeni". Csaba Sógor a vorbit despre acest subiect duminică la Institutul de Teologie Protestantă din Cluj Napoca.

2019-02-12

Problemele specifice ale minorităților naționale trebuie să fie incluse în discuțiile despre viitorului Europei

Dat fiind faptul că summit-ul șefilor de stat și de guvern ai UE va avea loc în regiunea multietnică Transilvania, unde liderii își vor pune credința într-o Uniune cu rezultate vizibile pentru toți cetățenii, cred că efectele ar trebui resimțite și de minoritățile naționale - a declarat Csaba Sógor la Strasbourg.

2019-02-09

Sógor și Winkler în Covasna: viitorul maghiarilor din Transilvania în UE

La întâlnirea de vineri subiectul a fost în primul rând imaginea Europei în mass-media. Csaba Sógor și Gyula Winkler au fost întrebați ce se întâmplă în Europa și ce schimbări a adus Uniunea Europeană în viața comunității maghiare din Transilvania. Europarlamentarii UDMR au participat la o conversație interactivă la Covasna la invitația Consiliului Tineretului din Trei Scaune.

2019-01-31

Csaba Sógor în sesiunea plenară: studenții maghiari de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș sunt grav discriminați

Situația studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (UMF) constată discriminare gravă și încălcarea statului de drept - a atras atenția Csaba Sógor la sesiunea mini-plenară din Parlamentul European de la Bruxelles.

2019-01-30

Dezbaterea despre situația Ungariei este o altă dovadă a standardelor duble

Dezbaterea în Parlamentul European despre situația Ungariei este o altă dovadă a standardelor duble, care, din nefericire, a devenit deja o practică bine-cunoscută împotriva unelor state membre în interiorul Parlamentului - a spus Csaba Sógor la sesiunea mini-plenară de la Bruxelles.

2019-01-28

Csaba Sógor: Lucrăm ca fondurile UE să nu scadă

"Comunitățile noastre se pot dezvolta fără probleme, dacă reușim să profităm de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană. Transilvania se dezvoltă bine dacă consiliile locale sunt eficiente și muncesc diligent"- spune Csaba Sógor. Europarlamentarul UDMR a participat la evaluarea anuală a activității consiliului orașului Remetea. În oraș s- au cheltuit peste 4 milioane de euro din fonduri UE pentru diferite dezvoltări.

2019-01-23

Csaba Sógor: UE să tragă la răspundere țările candidate cu privire la protecția minorităților

Uniunea Europeană nu ar trebui să repete greșelile trecutului în cazul țărilor în curs de aderare - a declarat Csaba Sógor în dezbaterea privind sprijinul UE acordat țărilor candidate. Europarlamentarul UDMR a numit România drept exemplu, țară ce nu și-a respectat promisiunile de aderare privind protecția minorităților: în tot acest timp nu a adoptat legea privind protecția minorităților, împiedică restituirea proprietăților bisericești, iar multe drepturi ale minorităților ce apar în lege nu se aplică încă în practică.

2019-01-17

Parlamentul European sprijină reducerea disparităților regionale

Parlamentul European dorește să pună accent mai mare pe diminuarea disparităților regionale, pe dezvoltarea zonelor rurale și pe reducerea inegalităților sociale prin intermediul unor fonduri foarte importante al UE - a declarat Csaba Sógor, după votul Parlamentului European pe tema definirea obiectivelor Fondului Social European pentru perioada bugetară 2021-2027, respectiv creșterea cadrului bugetar.

2019-01-15

Este inacceptabil că unele state membre blochează aderarea noastră la zona Schengen

Unele state membre ale UE blochează aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, fără nici un motiv asumat public. Cu această atitudine, ei trimit mesaj celor 25 de milioane de cetățeni ai UE din cele două țări că sunt cetățeni de mâna a doua care nu merită o explicație rezonabilă pentru situația care sa dezvoltat - a spus Csaba Sógor în plenul Parlamentului European, unde a ridicat cuvântul pentru aderarea celor două state membre la spațiul Schengen.