Csaba Sógor: aspirațiile comunității maghiare din România sunt considerate a fi un tabu politic

2015-04-28

În România există subiecte pe care nici chiar președintele țării nu își permite să le abordeze – a spus Csaba Sógor în timpul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din 27 aprilie.


În timpul intervenției sale deputatul european UDMR a vorbit despre audierea publică organizată săptămâna trecută în PE privind protecția minorităților naționale autohtone și mesajul președintelui Klaus Johannis transmis către participanții celui de-al 12-lea Congres UDMR, din care paragraful privind protecția minorităților a fost șters ulterior.

 

După cum bine știm, în sediul din Bruxelles a Parlamentului European pe 22 aprilie a fost organizată o audiere publică privind protecția minorităților naționale autohtone. Experții prezenți la evenimentul de la Bruxelles au conchis că statele membre, în special cele care au aderat la UE după 2004, trebuie să ia măsuri suplimentare, deoarece există o diferență uriașă  între cadrul legislativ existent privind protecția minorităților și ceea ce se întâmplă în realitate. În mesajul său adresat celui de-al 12-lea Congres UDMR președintele român Klaus Johannis a recunoscut că România trebuie să acționeze în acest sens" – a spus eurodeputatul. Sógor a informat colegii săi, că după câteva zile acest alineat a fost șters din mesajul prezidențial. Conform deputatului acest lucru s-a datorat faptului că mesajul a fost în contrast puternic cu poziția oficială pe care statul român o  reprezintă la nivel internațional, potrivit căreia problemele minorităților naționale autohtone au fost rezolvate într-o manieră exemplară în România, nefiind  nevoie de măsuri suplimentare.

"Aș dori să subliniezsituația este departe de a fi rezolvată și președintele României știe foarte bine acest lucru. Dar se pare că în România problemele cu care se confruntă minoritatea maghiară din România reprezintă un subiect pe care nici chiar șeful statului nu își permite să-l abordeze"- a explicat Csaba Sógor în plenul Parlamentului European.