PE cere Serbiei să elaboreze un plan de acțiune privind minoritățile naționale

2015-03-11

Într-o rezoluție adoptată miercuri, 11 martie Parlamentul European a cerut Serbiei să elaboreze un plan de acțiune pentru rezolvarea problemelor minorităților naționale. Rezoluția a fost adoptată în urma unei dezbateri în cursul căreia Csaba Sógor și-a exprimat opinia că Serbia poate arăta un exemplu bun acelor state membre care nu respectă criteriile de la Copenhaga după aderarea la Uniunea Europeană.


Raportul anual al Comisiei Europene pentru 2014 enumeră rezultatele Serbiei în ceea ce privește integrarea europeană și evaluează eforturile țării de a îndeplini criteriile de la Copenhaga. Parlamentul European a adoptat o rezoluție în acest sens, subliniind necesitatea de a garanta punerea în aplicare a cadrului legislativ pentru protecția minorităților în toate domeniile (educație, drepturi lingvistice, precum și accesul la mass-media și ceremonii religioase în limba maternă).

Deputatul european Sógor a salutat faptul că guvernul sârb a recunoscut: dezvoltarea durabilă este posibilă doar în cazul în care problemele minorităților naționale autohtone sunt rezolvate, iar relațiile cu țările vecine sunt bune. "Susțin inițiativa Parlamentului European de a cere Serbiei să elaboreze un plan de acțiune pentru soluționarea problemelor specifice ale minorităților naționale. Cred că rezolvarea problemelor minorităților în Balcanii de Vest nu ar trebui să se întâmple ca urmare a unor presiuni externe, ci din cauza unei nevoi interne pentru normalitate" – a  subliniat eurodeputatul, care speră că Serbia va arăta un exemplu bun pentru alte state membre, cum ar fi România sau Slovacia.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European subliniază că diversitatea culturală din ținutul Voivodina contribuie la identitatea Serbiei, prin urmare, protecția minorităților care trăiesc acolo, promovarea multilingvismului și conservarea diversității culturale sunt de interes comun. De asemenea, subliniază faptul că autonomia ținutului Voivodina nu ar trebui să sufere și cere guvernului sârb să  propună un proiect de lege pentru a stabili capacitățile și bugetul  Provinciei Autonome Voivodina.