Protecția limbilor minoritare în PE

2015-02-24

În această săptămână la Parlamentul European s-a discutat despre viitorul limbilor minoritare în Europa. Conferință intitulată Limbă, identitate și putere, găzduită de eurodeputatul maghiar din România Csaba Sógor, eurodeputatul din Țara Galilor Jill Evans, și colegul lor sud-tirolez Herbert Dorfmann a fost organizată marți, 24 februarie cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne. La eveniment au participat și reprezentanți ai societății civile, politice și profesionale.


Deputatul european UDMR Csaba Sógor a subliniat la eveniment: "Este foarte important pentru comunitatea maghiară din România că Partidul Popular European ia măsuri puternice în interesul protejării limbilor minoritare și  regionale. Există aproximativ șase mii de limbi în întreaga lume, dintre care trei mii sunt pe cale de dispariție, dar lucrul cu adevărat îngrijorător este faptul că două dintre aceste limbi dispar în fiecare lună” - a explicat Csaba Sógor, prezentând consecințele negative ale globalizării și migrației. Totuși, acesta precizat și că, în conformitate cu statisticile europene recente, identitățile regionale devin din ce în ce mai puternice, fapt care favorizează consolidarea limbilor regionale.

În opinia eurodeputatului  măsurile legislative singure nu pot opri procesele care duc la dispariția unei limbi. Oamenii și comunitățile sunt cele care joacă rolul principal în conservarea limbilor.

Zoltán Kántor, liderul institutului de cercetare a comunităților maghiare de peste hotare a descris  situația comunităților maghiare din afara Ungariei. Sebahattin Abdurrahman a vorbit despre drepturile lingvistice ale turcilor din Grecia, Rudi Janssens a prezentat exemple de bune practici din Belgia, Paul Videsott a reprezentat comunitatea ladină din Tirolul de Sud, în timp ce Hannes Wilhelm a vorbit despre oportunitățile vorbitorilor limbii sorabe de jos, iar expertul în multilingvism Johan Häggman a formulat sugestii cu privire la măsurile care trebuie luate în UE în acest domeniu.  

Fostul eurodeputat corsican François Alfonsi, raportorul documentului adoptat de Parlamentul European despre limbile pe cale de dispariție și diversitatea lingvistică în Uniunea Europeană a fost de asemenea prezent la întâlnire. Concluzia evenimentului a fost că nu există dezvoltare politică și economică fără garantarea drepturilor lingvistice, iar autonomiile culturale și teritoriale pot oferi cele mai bune răspunsuri în această chestiune. 
 
Conferința a fost sponsorizată de Partidul Popular European împreună cu Organizația Națiunilor și Popoarelor Nereprezentate (UNPO), Centrul Maurits Coppieters și grupul parlamentar european Verzi/ Alianța Liberă Europeană.