Liderii Partidului Popular European s-au întrunit la Toledo

2015-03-06

Liderii Partidului Popular European (PPE), ce mai mre grup al Parlamentului Eurpean, s-au întrunit între 5 și 6 martie la Toledo, pentru a dezbate prevederile cuprinse în Programul pentru o Economie Digitală, respectiv aspecte ale luptei împotriva terorismului în interiorul UE și în afara granițelor acesteia.


Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, membru al Comisiei Parlamentului European pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, a participat la dezbaterea privind combaterea terorismului, prilej cu care, PPE și-a prezentat strategia de termen lung elaborată în acest scop. Europa a fost șocată de atacurile recente de la Paris și Copenhaga, care pot fi interpretate ca o revoltă împotriva valorilor europene, a democrației, și a libertăților fundamentale. Planul strategic al PPE subliniază: trebuie să ne folosim de toate mijloacele legale pentru a proteja valorile noastre.

 "Uniunea Europeană are nevoie de o strategie de dezvoltare mai bine definită pentru zonele de conflict, concentrată pe educație, deoarece este domeniul de bază în privința prevenirii conflictelor" – a spus Csaba Sógor. Deputatul european UDMR a subliniat că, UE va trebui de asemenea, să adopte măsuri importante și în vederea prevenirii conflictelor. 

"De ce ne apucăm să stingem incendiul abia după ce jumătate din casă a ars deja? De ce ne ferim de la abordarea anumitelor probleme?" – a fost întrebarea adresată de către eurodeputatul UDMR. 
Csaba Sógor este de părere că trebuie să ne concentrăm asupra strategiilor de prevenire a conflictelor, fie că vorbim de radicalismul islamic, recentele atacuri teroriste, imigranți și refugiați, ori de problema minorităților naționale. Europarlamentarul a adăugat de asemenea, că situația minorităților autohtone este departe de a fi rezolvată în toate statele membre. 

"Vorbim despre aceste probleme doar după ce un număr alarmant de tineri europeni s-au alăturat Statului Islamic, numărul imigranților este în continuă creștere, iar relațiile dintre minoritate și majoritate, într-unul din statele membre, sunt precare. Europa a avut și are nevoie de o strategie clară pentru comunitățile rome și are, de asemenea, nevoie de strategii pentru prevenirea și combaterea terorismului, respectiv pentru soluționarea situației imigranților și protecția minorităților naționale autohtone"- a subliniat Csaba Sógor.