Activitate / La Bruxelles


2011-05-30

Biroul de Reprezentanţã a Þinutului Secuiesc reprezintã solidaritatea judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş

Biroul de Reprezentanţã a Þinutului Secuiesc de la Bruxelles, înfiinţat de consiliile judeţene Harghita, Covasna şi Mureş, se va deschide la data de 1 iunie. Astfel, Þinutul Secuiesc se alãturã şirului de ţinuturi, regiuni, judeţe şi oraşe care au o reprezentanţã proprie în capitala Europei. În prealabil, Uniunea Naţionalã a Consiliilor Judeţene din România, reprectiv judeţele Cluj şi Timiş au mai deschis astfel de birouri.

2011-05-26

Teiul bãtrân din Leliceni a câştigat premiul de Arborele Anului în Europa

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a participat la evenimentul de decernare a premiului Arborele Anului în Europa ţinut pe data de 25 mai 2011 la sediul din Bruxelles al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) (www.treeoftheyear.org).

2011-04-05

Documentele Consiliului Europei pot constitui o bazã şi pentru Uniunea Europeanã

Protecţia diversitãţii culturale şi lingvistice a Uniunii Europene poate fi eficientizatã printr-o legislaţie cu un mecanism de monitorizare strict bazat pe documentele adoptate de cãtre Consiliul Europei – a declarat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor luni searã (04.04.2011), la şedinţa plenarã a Parlamentului European de la Strasbourg.


2011-03-30

Volumul despre maghiarii ceangãi din Moldova a fost prezentat la Bruxelles

Iniţiat de cãtre europarlamentarul UDMR Csaba Sógor, volumul informativ în trei limbi (maghiarã, românã, englezã), cu titlul „Aici ne este drag sã trãim” despre situaţia maghiarilor ceangãi din Moldova a fost finalizat. Volumul a apãrut cu ocazia împlinirii a zece ani de la publicarea Recomandãrii 1521/2001 a Consiliului Europei şi este destinat în primul rând europenilor în general, dar poate constitui un manual util pentru toţi cei care sunt interesaţi de situaţia şi cultura comunitãţii ceangãilor din Moldova.

2011-03-24

Csaba Sógor a vorbit despre János Esterházy în Parlamentul European

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a vorbit despre activitatea contelui János Esterházy în cadrul  şedinţei plenare a Parlamentului European de la Bruxelles din 23 martie 2011.  Luând cuvântul în perioada destinatã dezbaterii chestiunilor de interes politic, europarlamentarul maghiar din Transilvania a apreciat activitatea politicianului maghiar din Slovacia, nãscut acum 110 ani, şi a urgentat reabilitarea sa.

2011-03-22

Csaba Sógor şi Gyula Winkler s-au întâlnit la Bruxelles cu reprezentanţii Reţelei de dezvoltare de proiecte Diakonia

Europarlamentarii Csaba Sógor şi Gyula Winkler s-au întâlnit marţi dimineaţa (22.03.2011) cu reprezentanţii Reţelei de dezvoltare de proiecte Diakonia din Transilvania. Reţeaua informalã cuprinde activitatea a patru organizaţii non-guvernamentale sociale susţinute de cultele din Transilvania.

2011-03-16

Capitala Europei a celebrat ziua de 15 martie cu dansuri transilvãnene

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a organizat o nouã serie de evenimente culturale de succes la Bruxelles cu ocazia zilei naţionale a Ungariei, de aceastã datã cu colaborarea Ansamblului Artistic Mureşul. La iniţiativa europarlamentarului maghiar din Transilvania, la data de 14 martie, Societatea Publicã şi Culturalã Valul Maghiar, Institutul Cultural Maghiar de la Bruxelles şi Biroul de Reprezentanţã a Regiunii Baden-Württemberg a organizat în comun o comemorare a revoluţiei maghiare de la 1848-49.

2011-03-09

Susţinere covãrşitoare în Parlamentul European în favoarea rezoluţiei privind incluziunea romilor

Europarlamentarul maghiar din Transilvania din partea UDMR, Csaba Sógor a accentuat imporanţa responsabilitãţii comune: „Problema excluziunii economico-sociale a romilor reprezintã un subiect de dezbatere europeanã doar de la aderarea statelor membre din estul şi centrul Europei. Însã acest lucru nu înseamnã cã fenomenul nu ar fi existat şi înainte."

2011-03-04

Aderarea Croaţiei la UE este importantã şi din punctul de vedere al minoritãţilor

Între 3-4 martie 2011 la Zagreb a avut loc şedinţa Biroului Grupului Partidului Popular European în Parlamentul European , ocazie cu care  s-a discutat despre aderarea Croaţiei la UE.

 


2011-03-01

Şedinţa Consiliului pentru Autonomie din Bazinul Carpatic de la Bruxelles

Parlamentul European a fost gazda unui eveniment special: la invitaţia delegaţiei maghiare din Grupul parlamentar al Partidului Popular European, Consiliul pentru Autonomie din Bazinul Carpatic (CABC) a ţinut o şedinţã la Bruxelles pe data de 1 martie 2011.