Prezentare / Stagiarii mei


În martie 2010 am petrecut trei sãptãmâni în biroul eurodeputatului Csaba Sógor la Bruxelles. Am putut sã fac parte din echipa lui, sã pãtrund în munca de zi cu zi.

Am observat, am observat şi am încercat sã observ şi mai bine. Am încercat sã iau parte la cât mai multe evenimente, şedinţe şi sã învãţ. Îmi aduc aminte de prima zi, am intrat prin poartã şi mi s-a deschis în faţa ochilor interiorul unei clãdiri uriaşe pe care pânã atunci o admirasem doar din afarã. O mulţime de oameni se grãbeau la lucru, peste tot era forfotã, toţi îmbrãcaţi elegant, pornind hotãrât cãtre lift. La început m-am speriat, sigur sunt la locul potrivit? Dar dupã câteva minute, nici nu mai era atât de înspãimântãtor, dimpotrivã, a început sã-mi placã şi dupã trei sãptãmâni a început sã-mi lipseascã aceastã lume vie în care am pãtruns.

Mi-a plãcut diversitatea: cã nu conteazã dacã eşti maghiar, slovac, italian sau de orice altã naţionalitate, oamenii sunt prietenoşi, te ajutã şi câteodatã, spre marea ta surprindere, îţi vorbesc în limba maternã pentru cã sunt mândrii cã îţi vorbesc limba, cã au învãţat-o. În aceste trei sãptãmâni am devenit mai independent şi încrezãtor în forţele proprii, care îmi permit sã pornesc spre necunoscut, pentru cã acesta, ca toate lucrurile noi, poate fi important pentru mine. Pe lângã programul, desigur foarte încãrcat, ne-a rãmas timp sã cãlãtorim la sfârşitul sãptãmânii, sã vizitãm oraşele fermecãtoare, muzeele Belgiei sau doar sã ne plimbãm, sã cunoaştem oameni noi.

Vã mulţumesc pentru aceastã oportunitate!

Tamara Molnár
Cristuru Secuiesc

Ca stagiar al eurodeputatatului Csaba Sógor în Parlamentul European (PE) am avut ocazia sã observ modul de funcţionare al celei de-a doua instituţii legislative a UE care îmi era cunoscutã înainte doar din studiile mele precedente. Am luat parte la dezbateri, la audierea candidaţilor pentru posturile de comisari europeni, am asistat la pregãtirea strategiilor de coeziune şi a politicii agrare dupa anul 2013. Totul a fost o experienţã emoţionantã.
 
Csaba Sógor şi echipa lui mi-au arãtat nu numai modul de funcţionare cotidian al PE. Am putut sã mã bazez pe ei şi în ceea ce priveşte indicaţiile indispensabile referitoare la orientarea în fluxul de informaţii (la reuniunile comisiilor, audieri, seminarii pe teme diverse, de la relansarea economicã europeanã şi protecţia datelor pasagerilor aerieni pânã la problema protecţiei drepturilor omului în Tibet). N-a fost niciodatã uşor sã aleg din punctele de ordine ale Parlamentului European. În perioada de stagiu nu m-am simţit doar ca un observator; biroul eurodeputatului m-a primit repede ca membru activ.  

István Virág
Bucureºti

Ce a însemnat pentru mine a fi stagiar în biroul eurodeputatului Csaba Sógor?

Am asistat pentru o perioadã de timp la munca de zi cu zi a deputaţilor, am vãzut cum şi pentru ce muncesc mulţi oameni în multe limbi cu rãspunderi multe, am realizat cã în acea clãdire mare, între abrevieri şi numere, oamenii reuşesc sã-şi croiascã drumul fãrã sã se piardã, şi am contribuit, la rândul meu, niţel la buna desfãşurare a activitãţilor.

Ce s-a schimbat pentru mine dupã trei sãptãmâni, cu ce m-am îmbogãţit?

Parlamentul European este în continuare o clãdire mare cu un enorm numãr de oameni grãbiţi, dar acum înţeleg unde şi de ce se grãbesc. Munca aparent îndepãrtatã şi vagã a eurodeputaţilor a cãpãtat un conţinut concret şi mai apropiat oamenilor prin obiectivele şi activitãţile parlamentare, intervenţiile în şedinţe plenare precum prin opinii şi discursuri.

Szende Száfta
Cluj-Napoca

În Parlamentul European un stagiar primeşte sarcini foarte variate. Mi s-a oferit  o pregãtire în lectura şi analiza documentelor, a diverselor sarcini de birou, şedinţe ale comisiilor parlamentare. Pe lângã acestea am pregãtit pachete de cadouri, am lipit afişe, am luat parte la searã de dans folcloric, am distribuit cocardã, am ascultat conferinţa doamnei Hillary Clinton... În toate acestea nu este nimic neobişnuit într-o instituţie atât de vie şi mereu interesantã precum Parlamentul European.

Am luat contact cu o lume unicã, care îi poate pãrea stranie unui observator din afarã. Dupã pãrerea mea specialitatea sa constã în faptul cã este nu numai o instituţie legislativã, ci şi locul de desfãşurare al unor evenimente ştiinţifice şi culturale.

Katalin Demeter
Târgu Mures

Mi s-a oferit posibilitatea de a petrece primele trei sãptãmâni din martie la Bruxelles, în biroul eurodeputatului Csaba Sógor ca stagiarã. Potrivit eurodeputatului, “am prins o periodã calmã”. Aceste trei sãptãmâni au cuprins şedinţe cotidiene continue, întruniri, conferinţe, pregãtirea programului de lucru a eurodeputatului, pe lângã deciziile frecvente, pregãtirea festivitãţilor de 15 martie, primirea unui grup de vizitatori şi deplasarea lunarã de patru zile la Strasbourg. Nici nu îndrãznesc sã mã gândesc cum ar fi o periodã mai “agitatã”?

Sunt bucuroasã cã am putut lua parte la aceste activitãţi şi am avut oportunitatea de a mã familiariza cu modul de funcţionare al Parlamentului European, cât şi cu munca de birou a eurodeputatului. Datoritã perioadei petrecute acolo, imaginei instituţiei care mi s-a pãrut la început haoticã a devenit un sistem care poate fi înţeles. Mi s-a lãrgit orizontul cu un nou domeniu interesant.

Vã mulţumesc!

Melinda Barabás
Cristuru Secuiesc

Brüsszel – Brussels –Bruxelles – Brüssel –Bruselas – Bruksela – Bruselj

Nici cu dicţionarul n-aş putea sã descriu numele oraşului în toate limbile pe care  am încercat sã le identific în timpul stagiului în lifturile, coridoarele şi în spaţiile Parlamentului European. A fost o experienţã deaosebitã deoarece aceastã clãdire este ca un mic oraş în care s-au adunat popoarele Europei ca sã scrie în diferite limbi o anume istorie. Nu este o sarcinã uşoarã, deoarece nu numai limbile noastre diferã, ci şi originea culturalã, istoria noastrã, viziunile noastre, valorile noastre şi totuşi muncim la dezvoltarea unui viitor pozitiv pentru toţi. În aprilie 2010 am avut ocazia de a mã familiariza cu munca Parlamentului European. Cu toate cã şi o perioadã mai lungã ar fi prea puţin ca sã devin un personaj important al istoriei, poate am reuşit sã contribui la aceasta. Am adus acasã o bucatã de Europã. 

Éva Czézár
Cluj-Napoca

În fiecare zi am putut sã intru în aceastã clãdire în aşa fel încât sã fiu cuprinsã de oameni care îmi sunt familiari în acest oraş mare. Acest labirint uriaş (în adevãratul sens al cuvântului) care este Parlamentul European s-a deschis pentru mine în aşa fel încât am avut ocazia, între timp, sã cunosc Europa.

Réka Czimbalmos-Kozma
Sfântu-Gheorghe

Ce înseamnã a fi stagiar (stagiare)?
In medias res.
Adicã presupune cunoştiinte profesionale şi experienţe corespunzãtoare.
Sincopã.
Ritm anexat invitabil la aceasta.
Acestea sunt componentele profilului unui stagiar perspicace, care pãtrunde într-un furnicar politic. Furnicar? Da. Parlamentul European este o instituţie complexã cu o logicã bine definitã şi reguli stricte. Experienţa este constructivã, decorul înãlţãtor.
Sincopã. Sincopã. Sincopã.

Zsuzsa Csilla Erõs (Borsos)
Beclean

Cele câteva sãptãmâni petrecute în Parlamentul European în cadrul programului de stagiaturã a deputatului Csaba Sógor a fost o experienţã unicã şi foarte interesantã. Pe lângã experienţele fizice (organizarea logicã a spaţiilor interne ale clãdirii, care pare foarte complicatã la început, codul de îmbrãcãminte, funcţionarea cafenelelor şi a restaurantelor, statuile şi celelalte obiecte de artã expuse, regulile scrise şi nescrise ce dau cadru muncii etc) am încheiat aceastã scurtã perioadã a vieţii mele cu multe experienţe de conţinut.

Participând la activitãţi administrative ale biroului, şedinţe pregãtitoare şi de nivel înalt, complementare, am dobândit informaţii ce m-au ajutat în înţelegerea practicã a teoriei despre politica europeanã. Stagiarul dinaintea mea a spus cã Parlamentul European este ca o miniaturã a Uniunii Europene. Pentru mine s-a pãrut a fi o formã expandatã a parlamentelor naţionale, însã prin el am înţeles importanţa şi impactul instituţiilor supranaţionale în viaţa cetãţenilor europeni.

Îi mulţumesc domnului deputat şi echipei sale – care mi-a fost de ajutor şi mie pe timpul stagiaturii mele – pentru aceste experienţe.

Tímea Veres
Sfântu Gheorghe

Vã mulţumesc pentru posibilitatea de a lucra şi învãţa alãturi de voi. Chiar dacã natura activitãţilor desfãşurate nu mi-a fost total necunoscutã, am reuşit sã privesc acestea şi dintr-o altã perspectivã. A fost o experienţã importantã atât pe plan profesional cât şi personal.

Cu toate cã în primele zile orientarea în clãdire a constituit dificultatea cea mai mare, am reuşit sã cunosc reţeaua administrativã destul de repede. Am realizat cã toate lucrurile au logica şi ordinea lor şi cã toate funcţioneazã… Deplasãrile în clãdire, sãlile, sistemul de traducere, poşta, distribuirea materialelor de lucru, biblioteca... Mecanismul de funcţionare a Parlamentului European oferã soluţii interesante şi practice, care îţi uşureazã munca.

A fost interesant sã urmãresc cum devine un subiect sau o propunere anume o directivã sau decizie, care sunt procedurile parcurse de acestea în „bucãtãria” PE, prin câte dezbateri şi discuţii de lucru trebuie sã treacã. Am citit şi auzit şi despre subiecte necunoscute pentru mine, cum ar fi sistemul agriculturii în zone cu valoare naturalã ridicatã. Avem acest sistem şi în România, însã nu suntem conştienţi de el, 2014 va fi Anul European al Familiei, încã nu se ştie momentul în care România va adera la spaţiul Schengen... A fost o plãcere sã explorez biblioteca, sã citesc despre constituţia americanã, despre dreptul contractelor din Europa sau despre implementarea deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Aceasta din urmã are legãturã şi cu munca mea de acasã.

Consider cã munca europarlamentarilor este o posibilitate pentru ca comunitatea maghiarã din România sã se facã cunoscutã, sã promoveze subiecte care o privesc, precum şi valorile ei economice şi culturale. Am avut ocazia sã vãd cât de importantã este reprezentarea ţãrii şi a comunitãţii maghiare în PE prin prezenţa deputaţilor la dezbateri, la conferinţe şi în presã.

Vã doresc succes în continuare!

Mária Magdolna Sándor
Miercurea Ciuc

Ca membrã a unei comunitãţi maghiare minoritare dintr-o ţarã ne-membrã a Uniunii Europene, am avut şansa de a cunoaşte Parlamentul European datoritã domnului deputat Csaba Sógor.

Prin ajutorul şi sprijinul asistenţilor Emese Medgyesi şi Richárd Kovács am putut participa la dezbateri parlamentare privind drepturile omului, dezvoltarea regionalã sau orientãrile generale ale Uniunii Europene, la fel ca şi la munca complexã de zi cu zi a cabinetului deputatului. Pe durata lunii petrecute în PE am participat la pregãtirile celei de a 163-a comemorãri a revoluţiei de la 1848-49 într-un mediu european, la spectacolul ansamblului de dans folcloric Maros, respectiv la prezentarea volumului în trei limbi despre ceangãii din Moldova cu titlul Nouã ne place sã trãim aici.

Provenind dintr-o comunitate minoritarã a cãrei viziune este adesea pesimistã şi fatalistã, ţin sã mulţumesc domnului deputat şi consilierilor sãi pentru faptul cã am putut trãi spiritul şi deschiderea europeanã. Sper sã pot da mai departe experienţele de acolo şi sã le pot utiliza în folosul comunitãţii mele.

Gréta Túri
Berehove (Ucraina

Rezumarea scurtã a experienţelor acestei luni petrecute la Bruxelles şi Strasbourg nu este uşoarã. Stagiul mi-a permis sã mã familiarizez cu diversitatea activitãţilor din Parlamentul European şi cu metodele de lucru din cadrul acestuia, sã dezvolt relaţii personale noi şi, nu în ultimul rând, sã explorez Belgia şi Alsacia.

Stagiarii, indiferent de profilul profesional, trebuie sã facã faţã ritmului alert al zilelor de lucru, diversitãţii sarcinilor primite şi situaţiilor multilingvistice. Posibilitatea de a fi de faţã când se iau decizii importante ce ne influenţeazã viaţa de zi cu zi, precum  şi multitudinea conferinţelor şi evenimentelor la care am participat au însemnat cea mai semnificativã experienţã pentru mine.

Stagiul a fost o experienţã unicã şi sunt convins cã îmi va influenţa pe viitor studiile şi cariera. Sunt recunoscãtor pentru oportunitate, ajutorul oferit şi atmosfera plãcutã din birou.

Balázs Blényesi
Sfântu Gheorghe