Parlamentul European a comemorat genocidul armean

2015-04-15

Cu ocazia a 100 de ani de la genocidul armean Parlamentul European a îndemnat Turcia și Armenia să se împace. În timpul sesiunii mini-plenare a PE de la Bruxelles din 15 aprilie deputații au comemorat moartea celor 1,5 milioane de armeni nevinovați care au căzut victime genocidului din Imperiul Otoman, și au adoptat o rezoluție care îndeamnă cele două națiuni la reconciliere.


"Putem vedea ce efecte au aceste evenimente întunecate ale istoriei asupra vieții noastre de astăzi, chiar și după o sută de ani. De aceea cred că este important să învățăm să spunem lucrurilor pe nume ca să avem posibilitatea unui nou început"- a spus Csaba Sógor în timpul dezbaterii parlamentare organizate pe această temă. Deputatul european UDMR a subliniat: comemorarea nu este menită ca o ofensă adusă prietenilor noștri turci,  ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat cu poporul armean în anii de după 1915 nu se va întâmpla cu orice altă comunitate în 2015 sau în anii ce vor urma.

Parlamentul European consideră că declarația președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan și primului-ministru turc Ahmet Davutoğlu, care recunoaște atrocitățile comise împotriva armenilor din Imperiul Otoman este un pas în direcția cea bună. PE cere Turciei să își îndeplinească obligațiile față de protecția patrimoniului cultural armean și să se stabilească relații de vecinătate prin deschiderea frontierelor pentru cooperare economică și transfrontalieră.

Sógor Csaba a declarat: nimeni nu vrea să ofenseze poporul turc prin recunoașterea genocidului. "Suntem conștienți că procesul de creare a statului modern turc a fost un proces dificil de o importanță enormă, dar nu putem pretinde că anumite lucruri nu s-au întâmplat" - a declarat europarlamentarul în timpul dezbaterii.