Activitate / La Bruxelles


2015-02-13

Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE la întâlnirea Intergrupului pentru Minorități Tradiționale, Comunități și Limbi Naționale al PE

Astrid Thors, înaltul Comisar pentru Minorități Naționale al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a prezentat situația minorităților naționale din Europa, la întâlnirea din 12 februarie, de la Strasbourg a grupului de lucru pentru minorități tradiționale, comunități și limbi naționale al Parlamentului European. Înaltul Comisar a subliniat importanța definirii sintagmei minorități naționale și a relațiilor diplomatice dintre statele membre în interesul protejării și aplicării drepturilor minorităților.

2015-02-12

Tot mai mulți deputați europeni recunosc "dilema Copenhaga" în UE

Miercuri, 11 februarie, deputații europeni au dezbătut cu Vice-președintele Comisiei, Frans Timmermans și cu Secretarul de Stat leton responsabil pentru Afaceri Europene principalele aspecte ale cadrului general UE pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale, pentru a găsi răspunsuri la întrebarea dacă UE poate interveni în cazurile în care statele membre își îndeplinesc obligațiile în aceste domenii. 

2015-02-05

Program European pentru diversitate lingvistică

Rețeaua europeană pentru promovarea diversității lingvistice (Network to Promote Linguistic Diversity NPLD) se pregătește pentru lansarea în toamna acestui an a unui program destinat protejării diversității lingvistice a continentului european. Bazat pe o serie de recomandări strategice, programul reprezintă un plan bine structurat menit să protejeze limbile din Europa. Proiectul documentului a fost prezentat la finele săptămânii trecute la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

2015-01-22

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene: UE trebuie să acorde atenție sporită minorităților

“Trebuie să acordăm mai multă atenție minorităților naționale, deoarece modul în care este tratată o anumită minoritate reflectă nivelul respectului reciproc într-o societate” – a arătat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, cu prilejul participării sale  la ședința Comisiei Parlamentului European pentru  Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE).

2015-01-15

Csaba Sógor cerut Ombudsmanului European să abordeze și problemele minorităților

"Ombudsmanul European ar trebui să conștientizeze publicul cu privire la drepturile minorităților naționale prevăzute în acordurile și tratatele europene" - a subliniat Csaba Sógor în Parlamentul European. PE a analizat joi, în data de 15 ianuarie activitatea instituției pentru anul 2013.

2015-01-14

Problemele minorităților pe ordinea de zi a grupului de lucru Paneuropean al Parlamentului European

Grupul de lucru Paneuropean al PE a discutat despre chestiunea minorităților în această lună. Europarlamentarul austriac Paul Rübig, președintele grupului de lucru, a încredințat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor cu prezentarea situației minorităților autohtone la întâlnirea de la Strasbourg din 13 ianuarie.

2014-12-17

Deputații europeni UDMR au cerut din nou Comisiei Europene să intervină în cazul Mikó

Csaba Sógor și Iuliu Winkler au adresat o scrisoare Comisiei Europene privind decizia Curții de apel în cazul Mikó. În scrisoarea adresată Prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și Comisarului Vera Jourová, deputații europeni din partea UDMR cer Comisiei Europene să găsească un mijloc de a rectifica decizia nedreaptă.

2014-12-16

Csaba Sógor în PE: Procesul de retrocedare în pericol

„Îndeplinește România criteriile statului de drept, o precondiție pentru aderarea la UE?” - a pus întrebarea Csaba Sógor la ședința plenară din decembrie a Parlamentului European de la Strasbourg, unde a informat colegii săi cu privire la  procesul de retrocedare a bunurilor confiscate în perioada comunistă, proces care pare să fi  regresat recent.

2014-12-11

Audiere PPE privind minoritățile naționale în UE

"Rezultatul eforturile depuse pe parcursul a mai multor ani este că problema minorităților naționale tradiționale este pe ordinea de zi a PPE și este una dintre prioritățile grupului politic pentru acest mandat", a declarat eurodeputatul Csaba Sógor după decizia Partidului Popular European (PPE) de a organiza o audiere publică pe această temă în 2015. Acesta a subliniat că atât deputații UDMR, cât și alți deputați minoritari din alte țări au militat timp de mai mulți ani în acest scop.

2014-11-26

Servicii mai bune de îngrijire a copiilor pentru îmbunătățirea situației femeilor pe piața de muncă

UE nu va fi în măsură să îndeplinească obiectivul de ocupare de 75% dacă nu încurajează femeile să intre sau să rămână în piața forței de muncă - a subliniat Csaba Sógor în timpul dezbaterii privind Strategia Europa 2020 din cadrul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din 25 noiembrie.