Tot mai mulți deputați europeni recunosc "dilema Copenhaga" în UE

2015-02-12

Miercuri, 11 februarie, deputații europeni au dezbătut cu Vice-președintele Comisiei, Frans Timmermans și cu Secretarul de Stat leton responsabil pentru Afaceri Europene principalele aspecte ale cadrului general UE pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale, pentru a găsi răspunsuri la întrebarea dacă UE poate interveni în cazurile în care statele membre își îndeplinesc obligațiile în aceste domenii. 


Statele candidate pentru a deveni membre ale UE trebuie să îndeplinească criteriile de la Copenhaga în domenii precum democrația, independența justiției sau drepturile minorităților. Cu toate acestea, Comisia nu dispune de instrumentele necesare pentru a verifica dacă, după ce devin membre, țările mai respectă aceste principii și nu poate a aplica sancțiuni, dacă este cazul. 

Deputatul european UDMR Csaba Sógor și-a exprimat opinia privind importanța faptului ca instituțiile Uniunii Europene – Consiliul și Comisia –să se ocupe de problemele legate de statul de drept. Europarlamentarul a subliniat că instituțiile UE pot câștiga încrederea cetățenilor doar în cazul în care abordează în mod direct și sincer problemele de interes pentru cetățeni. "Aici în parlament ne exprimăm deschis opiniile cu privire la o serie de aspecte, dar din păcate Comisia nu abordează aceste chestiuni, spunând că nu are astfel de competențe, în timp ce Consiliul format din reprezentanții statelor membre este întotdeauna reticentă în a aborda cazurile individuale"- a subliniat Csaba Sógor în timpul dezbaterii. Fiind un reprezentant al unei minorități naționale, acesta a mai subliniat că dacă există un dialog privind drepturile fundamentale, Consiliul și Comisia nu trebuie să asculte numai punctele de vedere ale statelor membre ci și cele ale minorităților naționale autohtone.

Conform lui Sógor țări precum Grecia, Franța, Slovacia sau România încă nu oferă răspunsuri satisfăcătoare  în vederea soluționării problemei protecției minorităților, iar statele membre ar trebui să fie încurajate de instituțiile UE să împărtășească bunele practici în acest domeniu. "Lipsa unui dialog real ar însemna că Uniunea Europeană recunoaște că este incapabilă să asigure orice fel de  progres în garantarea drepturilor fundamentale" - a explicat europarlamentarul UDMR. Acesta a constatat cu plăcere că în timpul dezbaterii tot mai mulți colegi ai săi au început să recunoască așa-zisa dilemă de la Copenhaga, și tot mai mulți se alăturaseră părerii că este nevoie ca UE să se implice mai mult în soluționarea problemelor legate de drepturile fundamentale și statul de drept la nivelul statelor membre. Răspunzând problemelor ridicate de eurodeputați, după dezbatere Frans Timmermans a declarat că statul de drept și drepturile omului sunt la fel de importante ca și cooperarea economică în Uniunea Europeană, pentru că democrația în sine nu garantează respectarea drepturilor fundamentale.