Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE la întâlnirea Intergrupului pentru Minorități Tradiționale, Comunități și Limbi Naționale al PE

2015-02-13

Astrid Thors, înaltul Comisar pentru Minorități Naționale al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a prezentat situația minorităților naționale din Europa, la întâlnirea din 12 februarie, de la Strasbourg a grupului de lucru pentru minorități tradiționale, comunități și limbi naționale al Parlamentului European. Înaltul Comisar a subliniat importanța definirii sintagmei minorități naționale și a relațiilor diplomatice dintre statele membre în interesul protejării și aplicării drepturilor minorităților.


Astrid Thors a subliniat că de multe ori după ce o țară devine un stat membru al UE nu mai îndeplinește criteriile de la Copenhaga, iar gradul de aplicare al legislației privind protecția minorităților este diminuat. Aceasta este așa-numita Dilemă Copenhaga. În opinia sa, statele membre ar trebui să stabilească un standard mult mai înalt și să dea exemplu în politica privind minoritățile, iar asta presupune muncă coordinată și o supraveghere adecvată.

Înaltul Comisar și-a prezentat domeniul de activitate, care include educația, drepturile lingvistice, reprezentarea politică, cetățenia, integrarea prin respectarea diversității, integrarea comunităților rrome și relațiile între state. Ea a menționat că statele membre și instituțiile UE tind să trateze chestiunile minorităților ca probleme de securitate națională. Astrid Thors a spus că în multe țări extremiștii naționaliști se organizează în partide politice și sunt din ce în ce mai puternici, astfel OSCE trebuie să ia măsuri și să consolideze rolul organismelor UE, cum ar fi Agenția pentru Drepturi Fundamentale. Înaltul Comisar a precizat: Consiliul ar trebui să fie implicat în elaborarea politicilor minoritate.

În cadrul întrevederii, eurodeputatul  UDMR Csaba Sógor a subliniat: trebuie să ținem cont și de nemulțumirile minorităților, nu numai de punctul de vedere a guvernelor statelor membre și a instituțiilor UE când abordăm chestiuni legate de minorități, statul de drept, sau drepturilor fundamentale.