Csaba Sógor cerut Ombudsmanului European să abordeze și problemele minorităților

2015-01-15

"Ombudsmanul European ar trebui să conștientizeze publicul cu privire la drepturile minorităților naționale prevăzute în acordurile și tratatele europene" - a subliniat Csaba Sógor în Parlamentul European. PE a analizat joi, în data de 15 ianuarie activitatea instituției pentru anul 2013.


În cadrul unei întâlniri cu Emily O'Reilly europarlamentarul din Transilvania a cerut Ombudsmanului European să evalueze în ce măsură furnizează diferitele instituții europene cetățenilor informații cu privire la drepturile minorităților. În opinia europarlamentarului Ombudsmanul European joacă un rol important în rezolvarea preocupărilor cetățenilor, astfel este important ca drepturile minorităților naționale să fie abordate de către această instituție. Politicianul UDMR a subliniat că Ombudsmanul a lansat o campanie de conștientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dezabilități, și consideră că această activitate ar trebui extinsă și la drepturile minorităților naționale. "Comunitățile minoritare ar trebui să fie mai bine informate cu privire la activitatea Ombudsmanului, precum și cu privire la drepturile lor garantate de tratatele europene" - a spus Csaba Sógor.

Analizând activitatea instituției pentru anul 2013 s-a constatat că Ombudsmanul a primit 23.245 de cereri din partea cetățenilor. Cele mai populare subiecte abordate au inclus: transparența în instituțiile UE, probleme etice, participarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor al UE, programele și proiectele de finanțare ale UE, drepturile fundamentale și serviciile culturale. Potrivit raportului, majoritatea cetățenilor care au contactat instituția au fost din Spania, Germania, Polonia și Belgia.

Mai multe teme legate de drepturile omului și drepturile minorităților au fost pe agenda sesiunii plenare din ianuarie a Parlamentului European. Csaba Sógor a prezentat un raport intitulat Minorități și coeziunea socială în Europa în cadrul întâlnirii grupului de lucru Paneuropean al PE, unde participanții au căzut de acord că este nevoie de o schimbare de paradigmă în ceea ce privește legile europene din domeniul protecției minorităților. În ceea ce privește discursul său privind Anul european al Dezvoltării (2015 este anul pentru cooperare în dezvoltare) Csaba Sógor a subliniat: Uniunea Europeană și statele sale membre ar trebui să acorde mai multă atenție problemelor legate de drepturile omului.