Csaba Sógor în PE: Procesul de retrocedare în pericol

2014-12-16

„Îndeplinește România criteriile statului de drept, o precondiție pentru aderarea la UE?” - a pus întrebarea Csaba Sógor la ședința plenară din decembrie a Parlamentului European de la Strasbourg, unde a informat colegii săi cu privire la  procesul de retrocedare a bunurilor confiscate în perioada comunistă, proces care pare să fi  regresat recent.


Eurodeputatul UDMR a vorbit despre decizia Curții de Apel de la Ploiești, care în fapt renaționalizează clădirea Colegiului Székely Mikó retrocedată anterior proprietarului de drept, Biserica Reformată.

"Cazul este extrem de sensibil, deoarece creează un precedent periculos, care pune în pericol întregul proces de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist. Aș dori să subliniez faptul că în momentul aderării la UE România și-a asumat retrocedarea completă a tuturor bunurilor naționalizate. Cu toate că legile necesare au fost elaborate și adoptate, interpretările instanțelor pot inversa întregul proces de retrocedare", a subliniat Csaba Sógor, adăugând că decizia curții de apel este cu atât mai revoltătoare cu cât a condamnat persoane nevinovate din comisia de retrocedare care doar au urmat legea și și-au îndeplinit sarcinile de serviciu. 

"Instanța a condamnat definitiv trei persoane, care au aplicat legea cu buna credință și au făcut posibilă restituirea a mii de imobile naționalizate. Această decizie ridică un serios semn de întrebare: îndeplinește oare România criteriile statului de drept, o precondiție pentru aderarea la UE? ", a întrebat europarlamentarul.