Prim-vicepreședintele Comisiei Europene: UE trebuie să acorde atenție sporită minorităților

2015-01-22

“Trebuie să acordăm mai multă atenție minorităților naționale, deoarece modul în care este tratată o anumită minoritate reflectă nivelul respectului reciproc într-o societate” – a arătat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, cu prilejul participării sale  la ședința Comisiei Parlamentului European pentru  Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE).


Comisarul European desemnat pentru a asigura o mai bună reglementare și îmbunătățire a relațiilor interinstituționale, respectiv garantarea principiilor statului de drept si respectarea prevederilor menționate în Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale, și-a exprimat opinia în legătură cu minoritățile naționale autohtone, răspunzând la întrebarea adresată de către eurodeputatul UDMR, Csaba Sógor. 
Politicianul maghiar din România a subliniat că în ultimii cinci ani activitatea Comisiei nu a fost pe măsura așteptărilor minorităților naționale tradiționale. ”Noile prevederi introduse în tratatele Uniunii Europene și în Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale sunt menite să conducă la măsuri practice care să asigure egalitate cetățenilor aparținând unei comunități minoritare în raport cu conaționalii lor. Totuși persoanele aparținând acestor comunități întâmpină piedici în domenii precum justiția, sănătatea sau educația, iar drepturile lor fundamentale, printre care și dreptul la proprietate sunt adesea încălcate.”- a spus eurodeputatul.  
Referitor la situația statelor în curs de aderare la UE, Csaba Sógor și Frans Timmermans au discutat despre posibilitatea aplicării unui set de criterii, similare celor de la Copenhaga, care să garanteze faptul că acești cetățeni, până acum ignorați de instituțiile UE, să se bucure de dreptul lor la diversitate, prevăzut în Tratatul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Comisarul European a precizat că s-a ocupat deja de această problemă în cadrul OSCE, iar în opinia sa, UE trebuie să acorde atenție sporită drepturilor minorităților. De asemenea, într-un context mai general, Frans Timmermans a asigurat Parlamentul European referitor  la intenția sa de a se folosi de toate mijloacele legale aflate la dispoziția Comisiei în vederea garantării aplicării principiilor democratice în UE.