Susţinere covãrşitoare în Parlamentul European în favoarea rezoluţiei privind incluziunea romilor

2011-03-09

Europarlamentarul maghiar din Transilvania din partea UDMR, Csaba Sógor a accentuat imporanţa responsabilitãţii comune: „Problema excluziunii economico-sociale a romilor reprezintã un subiect de dezbatere europeanã doar de la aderarea statelor membre din estul şi centrul Europei. Însã acest lucru nu înseamnã cã fenomenul nu ar fi existat şi înainte."


Dezbaterea privind strategia europeanã pentru incluziunea romilor, un subiect de importanţã majorã pentru statele membre din estul şi centrul Europei, a avut loc la şedinţa plenarã a Parlamentului European de la Strasbourg din data de 8 martie.

Raportorul subiectului, europarlamentara Lívia Járóka este implicatã de mai mulţi ani în promovarea problemelor romilor ca un subiect comun european: deputata maghiarã cere de mult timp crearea cadrului legal pentru reglementarea situaţiei.

Participanţii la dezbatere au fost de acord în privinţa faptului cã problematica incluziunii romilor devine un subiect din ce în ce mai urgent pentru toate statele membre UE şi au desemnat iniţiativele locale pentru soluţionarea problemelor ca fiind principala alternativã. Totodatã, eurodeputaţii au conchis cã soluţiile durabile pot fi concepute doar prin crearea unei strategii comune europene.

În discursul ei de deschidere, Lívia Járóka a accentuat importanţa includerii tuturor statelor membre în dezvoltarea strategiei europene şi a statelor candidate în implementarea acesteia. Járóka a mai declarat cã sarcinile de monitorizare, coordonare şi de evaluarea strategiei trebuie sã-i revinã Comisiei Europene, care va trebui sã prezinte un raport anual Consiliului Uniunii Europene despre rezultatele obţinute şi despre eventualele modificãri propuse. Instrumentele financiare necesare implementãrii strategiei vor fi obţinute structurile de finanţare europene deja existente, cum ar fi Fondul de Coeziune, Fondul Social sau fonduri destinate agriculturii.

Pe parcursul dezbaterii, reprezentanţii grupurilor politice din PE au fost de acord asupra faptului cã propunerile rezoluţiei sunt de urmat şi în viitor.

Europarlamentarii au evidenţiat şi câteva deficienţe ale strategiei. Deputata din Ungaria Kinga Gál a vorbit despre dreptul copiilor la dezvoltarea fizicã şi psihicã, la fel ca şi la mâncare caldã şi educaţie. Edit Bauer, deputata maghiarã din Slovacia a atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntã fete de etnie romã: pãrãsesc sistemul de educaţie foarte devreme datoritã sarcinilor timpurii şi a treburilor gospodãreşti.

Europarlamentarul maghiar din Transilvania din partea UDMR, Csaba Sógor a accentuat imporanţa responsabilitãţii comune: „Problema excluziunii economico-sociale a romilor reprezintã un subiect de dezbatere europeanã doar de la aderarea statelor membre din estul şi centrul Europei. Însã acest lucru nu înseamnã cã fenomenul nu ar fi existat şi înainte. Deşi convieţuirea dintre comunitãţile rome şi vecinii lor nu a fost niciodatã lipsitã de conflicte, dupã cãderea comunismului aceste tensiuni s-au accentuat.”

Deputatul considerã cã romii au fost marii perdanţi ai trecerii la economia de piaţã, deoarece au dispãrut acele forme de activitate ce au asigurat traiul acestei comunitãţi. „Responsabilitatea este comunã... toţi suntem responsabili, însã şi romii sunt responsabili pentru ei înşişi, iar Europa este responsabilã pentru cã nu a conşitentizat problema pânã acum. Mesajul rezoluţiei doamnei Járóka este cã nu se poate rezolva o problemã doar prin interzicerea discriminãrii” – a spus Csaba Sógor.

László Andor, Comisarul european pentru Ocuparea forței de muncã, afaceri sociale şi incluziune s-a declarat mulţumit de faptul cã Parlamentul şi Comisia Europeanã se îndreaptã în aceeaşi direcţie în privinţa soluţionãrii problemelor de educaţie, locuinţe şi de sãnãtate a romilor, doarece astfel se poate planifica incluziunea romilor pe plan economic şi social.

Europarlamentarul bulgar Andrey Kovatchev a declarat cã şi membrii comunitãţilor romilor trebuie responsabilizaţi ca sã participe activ în construirea locuinţelor destinate lor.

Secretarul de stat pentru incluziune socialã din Ministerul de Administraţie şi Justiţie din Ungaria, Zoltán Balog, reprezentând Preşidenţia Maghiarã, a încheiat şedinţa: Domnia sa a declarat cã romii trebuie sã devinã subiecţii, nu obiectele mãsurilor.

Rezoluţia propusã de Lívia Járóka a fost votatã pe data de 9 martie de cãtre Parlamentul European. Se preconizeazã cã Strategia pentru Incluziunea Romilor va fi adoptatã de cãtre Consiliul Uniunii Europene în cadrul şedinţei sale din luna iunie, încã pe timpul Preşidenţiei Maghiare.