Hírarchívum


2011-09-14

Parlamenti évadnyitás Strasbourgban

Az Európai Parlament (EP) évadkezdő plenáris ülésszakán, kedden, folyó év szeptember 13-án a 2004-ben létesített FRONTEX (Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség) működésének módosítását szavazták meg nagy többséggel a képviselők (431 mellette, 49 ellene és 48 tartózkodott).


2011-09-14

Külföldön szeretnél tanulni? A lehetőség nyitva áll!

Hamarosan eljön a tanévkezdés ideje. Az Erasmus és a Leonardo da Vinci mobilitási programok adta lehetőségeket idén is fiatalok ezrei használják ki és utaznak egy másik uniós országba tanulmányok végzése vagy szakmai gyakorlat szerzése céljából.

 


2011-09-11

Konferencia a székelyföldi fiatalok karrierlehetőségeiről

Karrier és ifjúság, valamint karrierlehetőségek Székelyföldön volt a témája annak a konferenciának, melyre idén szeptember 9-11. között, Csíkszeredában a Jakab Antal Felnőttképzési és Tanulmányi Központban került sor. A rendezvénysorozat keretében Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az Európai Parlamentben elvégezhető szakmai gyakorlatról számolt be előadásában.

2011-09-10

Visszakerült méltó helyére Cserei Mihály mellszobra

Ismét Csíkrákos központját ékesíti Cserei Mihály mellszobra. A település híres szülöttjének adományok segítségével állítottak újra emléket. A neves történetíró új szobrát, az 1940-ben Szervátiusz Jenő szobrászművész által készített, idén restaurált kopjafát, valamint a szintén új köntösbe öltöztetett központi parkot a csíkrákosi kisboldogasszony falunapok keretében 2011. szeptember 9-én, pénteken adták át hivatalosan.


2011-08-29

Hagyományos étel új köntösben

Közel kétezren látogattak el a hétvégén megrendezett VI. Csángó Túros Puliszka Fesztiválra, amely Hidegség patakán, a Csángó és Fatányéros Panzió udvarán zajlott.

2011-08-07

Európa, mint szellemi közösség: kőfalak és aurák

A Kárpát-medence különböző területeiről érkeztek résztvevők a 2011. július 31–augusztus 7. között Marosfőn zajló Kárpát-medencei Háló-táborba, amelynek programját idén a Kereszténység és magyarság az európai jelenlét és szolidaritás tükrében témához kapcsolódan állították össze.

2011-08-01

Elkezdődött az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Program Csíkszeredában

A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány, a CTP Transylvánia Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa idén is közösen szervezte meg az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Programot, amelyre augusztus 1-6. között kerül sor.

2011-07-24

Kétszáz éves a bácsfalusi evangélikus templom

Kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal emlékezett a Bácsfalusi Evangélikus – Lutheránus Egyházközség 2011. július 23-24. között templomépítésének 200. évfordulójára. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Kalmár Ferenc parlamenti képviselő, a KDNP alelnöke és Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője is a bácsfalusiakkal ünnepelt.

2011-07-20

A gyermekvállalási kedv növeléséhez családbarát intézkedések kellenek

A 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Áldás, népesség! címmel tartott előadást 2011. július 20-án az Erdélyi Mentőcsoport sátrában.

2011-07-17

A valódi multikulturalitás egyenrangú kultúrák együttélését feltételezi

Az ötödik szilágysági ifjúsági fesztivál, a Youth Fest vendége volt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki Multikulturalitás az Európai Unióban címmel tartott előadást az interetnikus fórum keretében egybegyűlt fiataloknak.