Konferencia a székelyföldi fiatalok karrierlehetőségeiről

2011-09-11

Karrier és ifjúság, valamint karrierlehetőségek Székelyföldön volt a témája annak a konferenciának, melyre idén szeptember 9-11. között, Csíkszeredában a Jakab Antal Felnőttképzési és Tanulmányi Központban került sor. A rendezvénysorozat keretében Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az Európai Parlamentben elvégezhető szakmai gyakorlatról számolt be előadásában.


A IV. Székelyföldi MIÉRT Konferencián, melyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitott meg, a legtöbb székelyföldi régió ifjúsági - közéleti szereplői is jelen voltak.  Az Ifjúsági Konferencián a fiatalokat érintő és őket foglalkoztató témák kerültek terítékre, ezek alappillérét a szakmai előadások képezték, azonban a szervezők szabadidős programok révén is igyekeztek színesebbé tenni a rendezvényt. A szakmai előadásokon túl-, a háromnapos rendezvény egyben ismeretségek, barátságok, szakmai partnerségek és tapasztalatcserék színtere is volt.

A rendezvénysorozat zárónapján, azaz vasárnap Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a kabinetjében elvégezhető szakmai gyakorlat részleteiről számolt be előadásában. Elmondta, hogy a gyakornoki program révén nemcsak arról szereznek tapasztalatot a fiatalok, hogyan működik a parlament, hanem globális problémákkal is találkoznak, mint például a gazdasági válság, az élelmiszerbiztonság valamint a kisebbségi kérdés.

„Lehetőséget szeretnénk teremteni fiatal romániai magyar szakemberek és felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot az Európai Parlament működéséről” – mondta Sógor Csaba. Hozzátette: ez a parlamenti gyakornokság nemcsak a politika iránt érdeklődőknek szól, hanem a műszaki értelmiségieken, közgazdászokon túl mindenki számára nyitott.

Az RMDSZ-es képviselő kifejtette, hogy a sikeres pályázók egy-egy hónapos gyakornokságot végeznek az Európai Parlamentben, többek között segítve a kabinet munkáját. Az EP-képviselő szerint fontos, hogy a pályázók legalább két idegen nyelv középfokú ismeretével rendelkezzenek. - Célunk, hogy négy hét alatt hasznosítható szaktudást szerezzenek a fiatalok, mely ismeretek nagyban hozzájárulhatnak elhelyezkedési esélyeik javulásához; a munkaerőpiac számos szegmensében a megfelelő funkcióban eltöltött gyakorlati tapasztalat óriási előnyt jelent – tette hozzá.