Külföldön szeretnél tanulni? A lehetőség nyitva áll!

2011-09-14

Hamarosan eljön a tanévkezdés ideje. Az Erasmus és a Leonardo da Vinci mobilitási programok adta lehetőségeket idén is fiatalok ezrei használják ki és utaznak egy másik uniós országba tanulmányok végzése vagy szakmai gyakorlat szerzése céljából.

 Az Erasmus és a Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság egész életen át tartó oktatási és képzési tervének két kiemelkedő kezdeményezése.

Az Erasmus program: a legnépszerűbb az egyetemisták körében

Az 1987 óta működő program több mint 2,5 millió európainak tette lehetővé, hogy külföldön 3-12 hónapig tanulmányokat folytasson vagy szakmai gyakorlatot végezzen. A 2009/2010-es tanévben a program rekordot döntött: a résztvevő diákok száma elérte a 213 000 főt.

Az Erasmus-hallgatók beszámolóiból az derül ki, hogy a program többet jelentett számukra egy egyszerű tanulmányi ösztöndíjnál: a külföldi tapasztalat hozzásegítette őket ahhoz, hogy európainak érezhessék magukat. Elsajátítottak egy idegen nyelvet, javult alkalmazkodási képességük és interkulturális kompetenciájuk, azaz olyan készségeket fejlesztettek tovább, amelyek a munkaerőpiacon is előnyt jelentenek számukra.

A programban 33 európai ország 4 000 egyeteme vesz részt. A diákok átlagosan havi 254 euró ösztöndíjat kapnak, és a fogadó egyetemen nem kell beiratkozási díjat fizetniük. Hazájukba visszatérve a külföldön hallgatott tárgyakat egyetemük teljes mértékben elismeri.

Az Erasmus keretében a diákok szakmai gyakorlatot is végezhetnek valamely külföldi cégnél. 2009-ben a 213 000 Erasmus-hallgató közül 35 500-en választották ezt a lehetőséget. Emellett 38 000 egyetemi tanár és dolgozó vehetett részt csereprogramokban. Végezetül pedig az Erasmus Mundus  programnak köszönhetően 2004 óta 23 000 diák jöhetett tanulás céljából a világ más országaiból Európába.

A Leonardo da Vinci program: a cél a szakképzés

A Leonardo program azokhoz szól, akik külföldön kívánnak szakmai képzésben részesülni, mint például a gyakornokok, a tanoncok, a diplomások, az oktatók és a tanárok. A program 15 éves fennállása óta 710 000 ösztöndíjat ítéltek oda.

Különböző foglalkozású emberek - kutatók, mérnökök, szociális munkások, gépészek, pékek stb. - utazhattak egy másik uniós országba, hogy elmélyítsék tudásukat és ismereteiket, illetve hogy külföldi kollégáikkal tapasztalatot cseréljenek.

A résztvevők olyan szakmai és személyes tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyeknek köszönhetően versenyképesebbé válnak az európai munkaerőpiacon. 2010-ben 92 000 személy vágott neki a kalandnak.

Az Erasmus programról bővebben  itt.
A Leonardo da Vinci programról bővebben  itt.