Tevékenység / Brüsszelben


2019-03-28

EP-képviselők: az EU felelősséggel tartozik a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelméért

Nyilatkozatban fogalmazták meg az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának tagjai a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében szükséges uniós lépéseket. A Kisebbségi Munkacsoport március 28-án, csütörtökön a jelenlegi törvényhozási ciklus utolsó ülését tartotta Strasbourgban. A téma iránt elkötelezett képviselők a kisebbségvédelmi nyilatkozat elfogadása mellett a MOGYE-helyzetét is megvitatták – számolt be Sógor Csaba.
 


2019-02-12

Az Európa jövőjéről szóló gondolkodásba bele kell férjenek a nemzeti kisebbségek sajátos problémái is

Ha már a soknemzetiségű Erdélyben lesz idén az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, ahol egy olyan Európa mellett kívánnak hitet tenni, amely látható eredményeket tud felmutatni a polgárok számára, akkor ezeknek az eredményeknek az őshonos nemzeti kisebbségek számára is érezhetőnek kell lenniük – ezt mondta Sógor Csaba Strasbourgban.

2019-01-31

Sógor Csaba az EP plénumában: súlyos diszkrimináció, ami a MOGYE magyar diákjaival történik

Súlyos diszkrimináció és a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyását jelenti mindaz, ami a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjaival történikerre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba az Európai Parlament brüsszeli mini-plenáris ülésén. 

2019-01-30

A Magyarországról szóló vita újabb bizonyíték a kettős mércére

A Magyarországról szóló szerdai európai parlamenti vita ismét egy bizonyíték arra a kettős mércére, amelynek az alkalmazása egyes tagállamokkal szemben sajnos már gyakorlattá vált a parlament falain belül – ezt mondta Sógor Csaba a brüsszeli mini-plenáris ülésen. 

2019-01-23

Sógor Csaba: az EU kérje számon a kisebbségek védelmét a tagjelölt országokon

Az Európai Unió a csatlakozás előtt álló országok esetében ne kövesse el ismételten a múlt hibáit – mondta Sógor Csaba Brüsszelben a tagjelölt országok számára biztosított uniós támogatásról szóló vitában. Az RMDSZ-es képviselő Románia példáját említette, amely nem váltotta be a csatlakozás előtt a kisebbségek védelmére vonatkozó ígéreteit: azóta sem fogadta el a kisebbségvédelmi törvényt, akadályozza az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását, számos törvénybe foglalt kisebbségi jogot pedig továbbra sem alkalmaz a gyakorlatban.

 

2019-01-17

Támogatja az Európai Parlament a régiók közti különbségek csökkentését

A régiók közti különbségek felszámolására, a vidéki térségek támogatására és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére erősebb hangsúlyt kíván fektetni az Európai Parlament az EU egyik legjelentősebb pénzalapján keresztül – számolt be Sógor Csaba, miután az Európai Parlament plénuma szerdán megszavazta az Európai Szociális Alap+ 2021-2027-es költségvetési időszakra vonatkozó célkitűzéseit és a költségvetési keret növelését.

2019-01-15

Méltatlan, hogy egyes tagállamok ma is akadályozzák a schengeni csatlakozást

Egyes uniós tagállamok, amelyek akadályozzák Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, a két országban élő mintegy 25 millió uniós polgárnak azt üzenik: másodrangú polgároknak tekintik őket, akik még méltányos magyarázatot sem érdemelnek a kialakult helyzetre” – ezt mondta Sógor Csaba hétfőn az Európai Parlament plénumában, ahol a két ország schengeni csatlakozása mellett érvelt.

2019-01-10

Sógor Csaba: folytatjuk a küzdelmet a kelet-európai fuvarozók érdekeinek védelméért az EU-ban

Romániai fuvarozók tüntettek az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt csütörtökön. A nemzetközi fuvarozásra vonatkozó új európai jogszabály-tervezetek ellen tiltakoznak. Ezek elfogadása esetén ugyanis elveszíthetik versenyelőnyüket és akár ki is szorulhatnak az európai fuvarozási piacról.

2018-12-13

Erdély nemcsak a múlt, hanem a jövő is: Strasbourgban is bemutatkozott az RMDSZ Erdélyről szóló, angol nyelvű weboldala

Az Európai Parlament strasbourgi székhelyén mutatta be az RMDSZ a www.transylvanianow.com weboldalát, amely angol nyelvű, Erdélyről szóló tartalmat kínál a külföldi érdeklődők számára. A Bethlen Gábor Alap és az Eurotrans Alapítvány által finanszírozott portál az erdélyi látványosságokon túl azokkal a problémákkal is foglalkozik – anyanyelvhasználat, oktatás, ingatlan-visszaszolgáltatás –, amelyek az erdélyi magyar közösség hétköznapjaiban tapasztalhatók. Az eseményen Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es, illetve David McAllister, németországi EP-képviselő is felszólalt.

2018-12-11

Sógor Csaba: az EU kettős mércével kezeli a schengeni csatlakozás folyamatát

Az egész EU számára negatív következményekkel jár Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának késleltetése – áll az Európai Parlament szerdán elfogadott jelentésében. Az EP-képviselők állásfoglalásban emlékeztetik az uniós intézményeket, hogy a két ország 2011-ben teljesítette a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazásához szükséges valamennyi feltételt.