Hírarchívum


2018-11-13

Nem tudjuk ünnepelni a gyulafehérvári nyilatkozat 100 éves évfordulóját

A gyulafehérvári ígéreteket nem váltotta be a román állam, ezért mi csak akkor tudjuk megünnepelni a nyilatkozat 100 éves évfordulóját, amikor a benne foglaltak megvalósultak” – ezt mondta hétfőn Sógor Csaba a strasbourgi plénumban az Európai Bizottság elnökének december elsejére vonatkozó korábbi üzenete kapcsán. 

2018-11-13

A nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét kérik az EP-képviselők

A nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét hangsúlyozó jelentést fogadott el az Európai Parlament plénuma. Az EP-képviselők arra szólítják fel ezáltal az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy számos területen kezeljék hatékonyabban a nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét. Sógor Csaba szerint a nemzeti kisebbségek már hosszú évek óta vártak egy ilyen jelentésre.

2018-11-06

Válaszoljon hatékonyabban a munkaerőpiaci és szociális kihívásokra az Európai Szociális Alap

Kezelje kiemelt figyelemmel az Európai Szociális Alap a vidéki térségek specifikus problémáit, az oktatás és szakképzés korszerűsítését és a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek nehézségeit – ezt kérte az Európai Szociális Alap jövőbeni, 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó prioritásainak kidolgozásakor Sógor Csaba.

2018-10-24

Elfogadta az Európai Parlament az afrikai sertéspestissel sújtott országok támogatására vonatkozó javaslatunkat

Elfogadta az Európai Parlament plénuma Sógor Csaba, Deutsch Tamás és Erdős Norbert európai parlamenti képviselők közös kezdeményezését: az Európai Parlament így azt kéri, hogy az EU különítsen el 2019-ben 50 millió eurót az afrikai sertéspestis által okozott károk kezelésére.

2018-10-21

A keresztény értékrendre alapozva kell megteremtenünk az élet minden területén érvényesülő esélyegyenlőséget

Több mint száz nő részvételével zajlott az V. Székelyföldi Nők Konferenciája a hétvégén Gyergyóremetén. Az esemény házigazdája és szervezője ezúttal az RMDSZ Gyergyó Területi Nőszervezete volt. A székelyföldi nők az ezerarcú nő témáját férfi és női szemmel is igyekeztek körbejárni a kétnapos rendezvény keretében. 

2018-10-19

Zajlik a vita a két legfontosabb európai pénzalap 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó célkitűzéseiről - elfogadták Sógor Csaba javaslatait

Az erdélyi régiók érdekeit és a vidéki térségek felzárkóztatásának szükségességét is sikerült hangsúlyosan megjeleníteni az EU 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó támogatáspolitikájának kialakítása során – tájékoztat Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Most zajlik a vita a két legfontosabb európai pénzalap, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap jövőbeni célkitűzéseiről, amelyek Sógor Csaba javaslatai révén Erdély sajátos problémáit is figyelembe veszik.

2018-10-11

Kisebbségvédelmi keretszabályozást sürget az Európai Parlament LIBE-szakbizottsága

A kisebbségek védelméről szóló eddigi legátfogóbb jelentését fogadta el szerdán az Európai Parlament LIBE-szakbizottsága. Sógor Csaba szerint a jelentés számos olyan problémában sürget előrelépést, amelyekkel a romániai magyar közösség is nap mint nap szembesül. Legnagyobb hozadéka lehet, hogy egyértelműen megfogalmazza egy európai kisebbségvédelmi keretszabályozás felállításának szükségességét.

2018-10-06

Székelyudvarhelyi középiskolások számára hirdetett vetélkedőt a helyi RMDSZ

Székelyudvarhelyi középiskolások számára hirdetett történelmi vetélkedőt az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete. Tíz jeles magyar utazó és felfedező életművét ismerhetik meg a benevező diákok. A legjobban teljesítő csapatok Sógor Csaba, Antal Lóránt és Bíró Barna Botond RMDSZ-es politikusok támogatásával Brüsszelbe, Bukarestbe vagy Egerbe utazhatnak tanulmányútra.

2018-10-05

ÉRINTKEZÉSEK - Műveltségi vetélkedő székelyudvarhelyi középiskolás diákoknak

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő és az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete székelyudvarhelyi középiskolás diákok számára szervez iskolák közti vetélkedőt. A nyertes csoport tagjai és kísérőtanáruk brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt, melynek során ellátogathatnak az Európai Parlamentbe. A második helyezettek Bukarestbe, Románia Parlamentjébe utazhatnak Antal Lóránt Hargita megyei szenátor meghívására, a harmadikként befutók pedig Egerbe, a Heves Megyei Önkormányzathoz látogathatnak le Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke felajánlásával. 

2018-10-02

Sógor Csaba: Románia ma képtelen a saját törvényeit betartani

Figyelhetné kritikusabban az EU a romániai jogállamiság érvényesülését és az igazságszolgáltatás működését – ezt mondta Sógor Csaba a Romániáról szóló európai parlamenti vitában. Az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Bel – és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) rendkívüli ülés keretében vitázott a romániai jogállamiság helyzetéről hétfő délután Strasbourgban, az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermanns jelenlétében.