Hírarchívum


2019-03-28

EP-képviselők: az EU felelősséggel tartozik a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelméért

Nyilatkozatban fogalmazták meg az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának tagjai a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében szükséges uniós lépéseket. A Kisebbségi Munkacsoport március 28-án, csütörtökön a jelenlegi törvényhozási ciklus utolsó ülését tartotta Strasbourgban. A téma iránt elkötelezett képviselők a kisebbségvédelmi nyilatkozat elfogadása mellett a MOGYE-helyzetét is megvitatták – számolt be Sógor Csaba.
 


2019-02-17

Sógor Csaba: továbbra is hozzá kell járulnunk egy erős Kárpát-medencei magyar képviselethez

Az elmúlt évek alatt napirenden tartottuk a kisebbségvédelmi kérdést Európában, célkitűzésünk továbbra sem változott: tovább küzdünk egy egységes európai kisebbségvédelmi keretszabályozás megalkotásáért. Ma már velünk együtt egyre többen vetik fel a kisebbségvédelem európai szintű szabályozásának szükségességét, sőt, immár 1,3 millió ember aláírása is ennek fontosságára hívja fel az európai döntéshozók figyelmét – erről beszélt Sógor Csaba szombaton a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rendezvényén.

2019-02-12

Az Európa jövőjéről szóló gondolkodásba bele kell férjenek a nemzeti kisebbségek sajátos problémái is

Ha már a soknemzetiségű Erdélyben lesz idén az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, ahol egy olyan Európa mellett kívánnak hitet tenni, amely látható eredményeket tud felmutatni a polgárok számára, akkor ezeknek az eredményeknek az őshonos nemzeti kisebbségek számára is érezhetőnek kell lenniük – ezt mondta Sógor Csaba Strasbourgban.

2019-02-09

Sógor és Winkler Kovásznán: az erdélyi magyarság jövője az EU-ban van

Elsősorban a média formálta Európa-képet kívánták árnyalni azzal a pénteki találkozóval, ahol Sógor Csabát és Winkler Gyulát kérdezték arról, mi történik Európában, milyen változást hozott az Európai Unió az erdélyi magyar közösség életében. Az RMDSZ EP-képviselői a Háromszéki Ifjúsági Tanács meghívására Kovásznán vettek részt egy interaktív beszélgetésen.  

2019-01-31

Sógor Csaba az EP plénumában: súlyos diszkrimináció, ami a MOGYE magyar diákjaival történik

Súlyos diszkrimináció és a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyását jelenti mindaz, ami a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjaival történikerre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba az Európai Parlament brüsszeli mini-plenáris ülésén. 

2019-01-30

A Magyarországról szóló vita újabb bizonyíték a kettős mércére

A Magyarországról szóló szerdai európai parlamenti vita ismét egy bizonyíték arra a kettős mércére, amelynek az alkalmazása egyes tagállamokkal szemben sajnos már gyakorlattá vált a parlament falain belül – ezt mondta Sógor Csaba a brüsszeli mini-plenáris ülésen. 

2019-01-28

Sógor Csaba: azért dolgozunk, hogy ne csökkenjenek az uniós források

Közösségeink akkor fejlődhetnek igazán, ha képesek vagyunk élni az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel. Fejlődő Erdély csupán hatékony önkormányzatok segítségével és kitartó munkájával képzelhető el” – véli Sógor Csaba. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője részt vett vasárnap a gyergyóremetei önkormányzat évértékelőjén. A településen európai uniós pályázati forrásokból jelenleg több mint 4 millió euró értékben bonyolítanak különböző fejlesztéseket.

2019-01-23

Sógor Csaba: az EU kérje számon a kisebbségek védelmét a tagjelölt országokon

Az Európai Unió a csatlakozás előtt álló országok esetében ne kövesse el ismételten a múlt hibáit – mondta Sógor Csaba Brüsszelben a tagjelölt országok számára biztosított uniós támogatásról szóló vitában. Az RMDSZ-es képviselő Románia példáját említette, amely nem váltotta be a csatlakozás előtt a kisebbségek védelmére vonatkozó ígéreteit: azóta sem fogadta el a kisebbségvédelmi törvényt, akadályozza az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását, számos törvénybe foglalt kisebbségi jogot pedig továbbra sem alkalmaz a gyakorlatban.

 

2019-01-17

Támogatja az Európai Parlament a régiók közti különbségek csökkentését

A régiók közti különbségek felszámolására, a vidéki térségek támogatására és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére erősebb hangsúlyt kíván fektetni az Európai Parlament az EU egyik legjelentősebb pénzalapján keresztül – számolt be Sógor Csaba, miután az Európai Parlament plénuma szerdán megszavazta az Európai Szociális Alap+ 2021-2027-es költségvetési időszakra vonatkozó célkitűzéseit és a költségvetési keret növelését.

2019-01-15

Méltatlan, hogy egyes tagállamok ma is akadályozzák a schengeni csatlakozást

Egyes uniós tagállamok, amelyek akadályozzák Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, a két országban élő mintegy 25 millió uniós polgárnak azt üzenik: másodrangú polgároknak tekintik őket, akik még méltányos magyarázatot sem érdemelnek a kialakult helyzetre” – ezt mondta Sógor Csaba hétfőn az Európai Parlament plénumában, ahol a két ország schengeni csatlakozása mellett érvelt.