Európa, mint szellemi közösség: kőfalak és aurák

2011-08-07

A Kárpát-medence különböző területeiről érkeztek résztvevők a 2011. július 31–augusztus 7. között Marosfőn zajló Kárpát-medencei Háló-táborba, amelynek programját idén a Kereszténység és magyarság az európai jelenlét és szolidaritás tükrében témához kapcsolódan állították össze.


A csíkszeredai székhelyű Erdélyi Háló Egyesület szervezésével, illetve a budapesti Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület társszervezésével létrejött eseményen több mint háromszázan vettek részt.  A keresztény értékrend, a nemzeti és európai kultúra iránt nyitott táborozók egy héten át lelki, szellemi és kulturális programok révén erősíthetik keresztény identitásukat. A Háló-tábor felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt nyújt tartalmas elfoglaltságot, a felnőtt, ifi, tini, kisiskolás és óvodás altáborok segítségével mindenki megtalálja a számára kedvező feltöltődési, szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget.  

A tábor szombati napját Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő előadása nyitotta meg, amelyet Európa, mint szellemi közösség: kőfalak és aurák címmel tartott. Az erdélyi magyar politikus beszédében a keresztény értékek megőrzésének és átörökítésének szükségességére hívta fel a jelenlévők figyelmét. Kifejtette: az európai civilizációt a keresztény hit, a görög filozófia és a római jog alapozta meg, ezért egy keresztény embernek felelősséggel kell a jövőbe tekinteni és nem engedheti eltűnni a múlt értékeit.

„A keresztény Európa ma már leáldozóban van, Nyugat egyre inkább elpogányosodott, sőt tudjuk azt, hogy egyes prognózisok szerint évtizedek múlva már a muzulmán közösségek lesznek többségben. Nekünk keresztény hitű embereknek meg kell őriznünk az egyensúlyt a változó nyugati világ és a robbanásszerűen fejlődő távol-kelet között” – magyarázta Sógor Csaba, aki szerint mindkét társadalom tanulsággal szolgálhat, míg előbbi az emberek elidegenedésének veszélyével fenyeget, utóbbi az egymás iránti bizalom, a közösségi összetartás erejét mutatja fel példaként.

Sógor Csaba szerint egy keresztény ember tudja azt, hogy a teremtett világ megőrzése egy Istentől kapott feladat. „ A Szentírás azt tanítja nekünk, hogy legyünk só és világosság. Ezt nem szabad elfelejtenünk, hiszen ezek nélkül nincs élet” – mutatott rá a képviselő.