Nem tudjuk ünnepelni a gyulafehérvári nyilatkozat 100 éves évfordulóját

2018-11-13

A gyulafehérvári ígéreteket nem váltotta be a román állam, ezért mi csak akkor tudjuk megünnepelni a nyilatkozat 100 éves évfordulóját, amikor a benne foglaltak megvalósultak” – ezt mondta hétfőn Sógor Csaba a strasbourgi plénumban az Európai Bizottság elnökének december elsejére vonatkozó korábbi üzenete kapcsán. 


A legutóbbi plenáris ülésünkön az Európai Bizottság elnöke Románia közelgő nemzeti ünnepe alkalmából arról beszélt, hogy az egyben Európa ünnepe is. Én is nagyon szeretném, ha ez így lenne, de ehhez meg kell néznünk pontosan, hogy minek a 100 éves évfordulója lesz december elsején” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Sógor Csaba ismertette: annak a gyulafehérvári nyilatkozatnak az évfordulója ez, amelyben kimondták Erdély Romániához való csatolásának igényét, ám amelyben több fontos ígéretet is megfogalmaztak. „Ezek az ígéretek arra vonatkoztak, hogy az Erdélyben élő különböző népek számára teljes nemzeti szabadságot biztosítanak és azt, hogy idézem: »minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással.« Ez tulajdonképpen területi autonómiát jelent a többségében magyarok által lakott Székelyföldön és személyi autonómiát az Erdély más részein élő kisebbségeknek, köztük a magyaroknak” – emlékeztetett az EP-képviselő.

Mint mondta, ezeket az ígéreteket nem váltotta be a román állam, ezért csak akkor tudjuk megünnepelni a nyilatkozat 100 éves évfordulóját, amikor a benne foglaltak megvalósultak. Sógor Csaba kiemelte: Jean-Claude Juncker beszédében utalást tett az Erdélyben élő szászokra is, ám azt is figyelembe kell venni: rendkívül sajnálatos és elgondolkoztató az a tény, hogy a 100 évvel ezelőtt több mint félmilliós német kisebbségből mára alig 30 ezer maradt Erdélyben.