Sógor Csaba: azért dolgozunk, hogy ne csökkenjenek az uniós források

2019-01-28

Közösségeink akkor fejlődhetnek igazán, ha képesek vagyunk élni az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel. Fejlődő Erdély csupán hatékony önkormányzatok segítségével és kitartó munkájával képzelhető el” – véli Sógor Csaba. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője részt vett vasárnap a gyergyóremetei önkormányzat évértékelőjén. A településen európai uniós pályázati forrásokból jelenleg több mint 4 millió euró értékben bonyolítanak különböző fejlesztéseket.


Gyergyóremetén minden év elején, a helyi közösség részvételével tartanak évértékelőt, ahol lehetőség van számba venni az eredményeket, átbeszélni a terveket és megoldásokat keresni a felmerülő problémákra. Az RMDSZ EP-képviselője a rendezvényen elmondta: azért dolgoznak Európában és ez az a munka, amit folytatni kívánnak, hogy Európa keleti és nyugati fele között csökkenjenek a különbségek, szűnjön meg a kettős mérce jelensége és a gyakorlatban is érvényesüljenek a kisebbségek jogai. „Mi egy olyan Európát szeretnénk, amelyben a keresztény ember hangja, a diszkrimináció ellen és a kisebbségi jogokért fellépők hangja erős. Számunkra nem lehet erős az az Európa, amely a széthúzóktól, az emberi közösségeket szétverőktől zajos” – fogalmazott a képviselő.

Sógor Csaba elmondta, már dolgoznak a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós támogatások célkitűzésein, vagyis azon, hogy például Románia milyen fejlesztésekre fordíthassa a bukaresti minisztériumokon keresztül elérhető uniós forrásokat a következő költségvetési ciklusban. „Aktívan vettünk részt a legfontosabb európai pénzalapok vitájában és sikerült az Európai Parlamentben számos olyan módosító javaslatot benyújtanunk és elfogadtatnunk, amelyek az erdélyi magyar szempontokat, a vidéki térségek szükségleteit, a régiók közti különbségek csökkentését is célként fogalmazzák meg a következő hétéves ciklusban. Emellett sikerült több tekintetben is növelnünk a források mértékét. Nekünk az a feladatunk Brüsszelben, hogy kiálljunk ezekért a támogatásokért, hogy megmaradjanak azok az uniós pénzösszegek, amelyekkel fejleszteni tudjuk közösségeinket” – magyarázta Sógor Csaba, aki szerint Gyergyóremete egy jó példa arra, hogy kitartó munkával, az uniós lehetőségek kiaknázásával igenis lehet jövőt építeni idehaza.  

Az európai uniós pályázatok másfajta hozzáállást, másfajta tervezést, sok munkát és rugalmasságot igényelnek, de minden erőfeszítést megér, hiszen amellett, hogy ez egy nagyon jó fejlesztési lehetőség, egy kiváló tanulási folyamat is egy önkormányzat számára” – véli Laczkó-Albert Elemér. Gyergyóremete polgármestere elmondta, alapvetően a hivatal önerőből adminisztrálja ezeket az uniós pályázatokat és bár nyilván vannak elbukott, vagy még várakozás alatt lévő projektjeik is, mégiscsak szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen nagyon sok tengelyen vannak sikeres pályázataik. „Románia megmutathatta volna, hogy mit tud 90 év alatt tenni, de csupán az utóbbi 10 évben, az EU-s csatlakozást követően látszik igazán, hogy komoly elmozdulások, fejlesztések vannak az erdélyi magyar közösségekben, így Remetén is” – magyarázta a polgármester.

Gyergyóremetén egyébként jelenleg is több uniós projektet bonyolít a Polgármesteri Hivatal, több mint 4 millió euró értékben. Tovább modernizálják a víz- és csatornarendszert, erdei utat újítanak fel, bölcsődét építettek és a művelődési ház felszerelésére is sikeresen pályáztak. Ugyanakkor elbírálás alatt van egy pályázatuk, amellyel járdák felújítására, kialakítására próbálnak európai uniós forrásokat lehívni.