EP-képviselők: az EU felelősséggel tartozik a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelméért

2019-03-28

Nyilatkozatban fogalmazták meg az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának tagjai a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében szükséges uniós lépéseket. A Kisebbségi Munkacsoport március 28-án, csütörtökön a jelenlegi törvényhozási ciklus utolsó ülését tartotta Strasbourgban. A téma iránt elkötelezett képviselők a kisebbségvédelmi nyilatkozat elfogadása mellett a MOGYE-helyzetét is megvitatták – számolt be Sógor Csaba.
 



Az EP-képviselők az elfogadott nyilatkozatban felhívják az EU figyelmét arra, hogy felelősséggel tartozik az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbégi közösségek védelméért. A képviselők emlékeztetnek: az uniós alapértékek részét képezi a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, ugyanakkor a nemzeti hovatartozáson alapuló diszkrimináció minden formája szigorúan tilos az EU-ban. „Mindezek ellenére, tíz évvel a Lisszaboni Szerződés életbe lépését követően az Unióban még mindig nincs egy egységes európai keretszabályozás, amely védené a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak érvényesülését” – fogalmaznak a nyilatkozatban.
 
Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő elmondta, a nyilatkozatban kiemelték az Európai Parlament elkötelezettségét a kérdés tekintetében. „Felsoroltuk és az Európai Bizottság figyelmébe ajánlottuk mindazokat a jelentéseket, amelyeket az elmúlt öt évben fogadtunk el, és amelyek hangsúlyozzák az egységes európai fellépés szükségességét a kisebbségek védelme érdekében” – mondta. Az erdélyi képviselő emlékeztetett: az elfogadott parlamenti jelentések között megtalálható az uniós polgárságról szóló 2017. évi jelentés, amelynek kidolgozásában néppárti felelősként vett részt a LIBE-szakbizottságban, és amelyben több kisebbségvédelmi fejezetet is sikerült rögzíteniük. A jelentés kimondja: az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek helyzete, illetve problémái is figyelmet érdemelnek az EU-ban, hiszen az egyenlő bánásmód nem kiváltság, hanem minden európai polgár alapvető joga. Sógor Csaba kiemelte, a nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét hangsúlyozó, az EU-ban élő kisebbségekre vonatkozó minimumszabályokról szóló jelentést is, amelynek munkálataiban hasonlóképpen aktív szerepet vállalt.
 
Az EP-képviselők szerint ezeket a parlamenti jelentéseket az Európai Bizottságnak is figyelembe kell vennie, ugyanakkor támogatnia kell a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezést is, amely 1,2 millió európai polgár akaratát mutatja ebben a kérdésben.
 
Sógor Csaba elmondta, a nyilatkozatot aláíró EP-képviselők három beavatkozási területet határoztak meg a kisebbségek európai szintű védelme érdekében. „Azt kérjük, hogy jöjjön létre egy egységes keretszabályozás, amelyet nyomonkövetési mechanizmus is kísér. Szükség lenne ugyanakkor egy olyan európai uniós biztosi tisztség létrehozására, amely kizárólag a nemzeti és nyelvi kisebbségekért felel, illetve szintén ezzel a hatáskörrel egy konzultatív testület létrehozását is fontosnak gondoljuk az Európai Parlamenten belül” – magyarázta az RMDSZ-es képviselő.  
 
A jelenlegi törvényhozási ciklus utolsó kisebbségi munkacsoportján ugyanakkor két másik témát is napirendre tűztek. Kincses Előd ügyvéd beszámolt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem aktuális helyzetéről.  Sógor Csaba elmondta: ez a téma is azt mutatja, hogy elengedhetetlen az EU fellépése a kisebbségek védelmében, az egyes államok kisebbségpolitikájának értékelésekor pedig korántsem elegendő csupán a jogszabályokat figyelembe venni, mindig azok érvényesülése a fontos. “Románia rendkívül rossz helyzetben van, nemcsak az anyanyelvű felsőoktatás, hanem más tekintetben, akár a közigazgatási anyanyelvhasználat vagy a nemzeti kisebbségek általános diszkriminációja tekintetében is” – mutatott rá az erdélyi képviselő.
 
A gyűlés keretében ugyanakkor Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke a nemzeti kisebbségek jogait érintő, legutóbbi szerbiai törvénymódosításokat ismertette, illetve az ország EU-s csatlakozása és integrációja területén tett erőfeszítésekről számolt be.