Erdély nemcsak a múlt, hanem a jövő is: Strasbourgban is bemutatkozott az RMDSZ Erdélyről szóló, angol nyelvű weboldala

2018-12-13

Az Európai Parlament strasbourgi székhelyén mutatta be az RMDSZ a www.transylvanianow.com weboldalát, amely angol nyelvű, Erdélyről szóló tartalmat kínál a külföldi érdeklődők számára. A Bethlen Gábor Alap és az Eurotrans Alapítvány által finanszírozott portál az erdélyi látványosságokon túl azokkal a problémákkal is foglalkozik – anyanyelvhasználat, oktatás, ingatlan-visszaszolgáltatás –, amelyek az erdélyi magyar közösség hétköznapjaiban tapasztalhatók. Az eseményen Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es, illetve David McAllister, németországi EP-képviselő is felszólalt.


Erdély nemcsak a múlt, hanem a jövő is – fogalmazott beszédében Sógor Csaba EP-képviselő, aki a weboldal kapcsán Erdély történelméről is beszélt, kiemelve például, hogy Tordán iktatták törvénybe a világon először a vallásszabadságot, amelynek idén van 450. évfordulója. Sógor Csaba mutatta be David McAllister németországi EP-képviselőt (Kereszténydemokrata Unió, CDU), aki áprilisban járt Kolozsváron.

A saját szememmel láttam Erdélyt és azt tapasztaltam, hogy a magyar közösség még mindig diszkriminálva van, ami az anyanyelvhasználatot illeti az adminisztrációban, az egészségügyben és az igazságszolgáltatás területén. Pontosan emiatt életbevágó az a politikai tevékenység, amelyet az RMDSZ folytat annak érdekében, hogy megvédjék és megőrizzék a magyar kisebbség identitását” – mondta. Hozzátette, az Európai Unió napirendjén mindig is szerepelt a nemzeti kisebbségek védelme, és a nacionalista hangok erősödésével még nagyobb figyelemre érdemes ez az ügy. „Az Európai Unióban több mint 50 millió ember tartozik valamely nemzeti kisebbséghez, de az erdélyi magyar közösség az egyik legnagyobb ezek közül. Az Európai Néppárt mindig is elkötelezett volt és az is marad, ami az őshonos nemzeti kisebbségeket illeti” – szögezte le. McAllister azt is kiemelte, hogy szépsége és évezredes történelme mellett, Erdélyben a legjobb, hogy a vidéket fantasztikus emberek lakják.

Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő megerősítette az RMDSZ üzenetét, miszerint úgy tudjuk leghatékonyabban közvetíteni a külföldi közönség irányába az erdélyi magyar közösség problémáit, ha először bemutatjuk nekik Erdélyt, azt a régiót, amit az otthonunknak nevezünk. „Számunkra, erdélyiek számára, ez ilyen egyszerű: Erdély az otthonunk. De az első lépés egy külföldi számára, hogy ismerje meg ezt a vidéket: kóstolja meg a kürtőskalácsot, látogassa meg Mátyás király szülőházát és kiránduljon ezen a vidéken. Azután, hogy beleszeretett ebbe a vidékbe, beszélhetünk a kulturális és történelmi örökségünkről, de mindazokról a problémákról is, amelyekkel az erdélyi magyar közösségnek nap mint nap meg kell küzdenie” – mutatott rá Winkler.

A weboldalt Székely Blanka, a Tranyslvania Now egyik újságírója mutatta be, részletezve a portálon található tartalmak üzenetét. „Készítünk videót a mérai világzenei fesztiválról, vagy éppen a bonchidai Bánffy-kastélyról is, de olyan IT-cégről is, amely több mint száz fiatalt foglalkoztat és a mesterséges intelligencia területét kutatja. Ez mutatja be leginkább, hogy Erdélyben a múlt találkozik a jövővel, hogy Erdély egy gyönyörű, fejlődő vidék, ahová érdemes ellátogatni” – fogalmazott.