Tevékenység / Brüsszelben


2018-11-29

Száz évvel az első világháború lezárását követően a nemzeti kisebbségek nem tűntek el Európából

Száz évvel az első világháború lezárását követően a nemzeti kisebbségek nem tűntek el Európából, továbbra is meg akarják őrizni identitásukat azon a területen, ahol évszázadok óta élnek – ezt mondta Sógor Csaba Brüsszelben, a szerdai mini-plenáris ülésen egyperces felszólalásban. 

2018-11-29

Abban segítjük Romániát, hogy minél hatékonyabban használhassa fel az EU-s támogatásokat

Románia számára több tekintetben is kedvező eredménnyel zárult az Európai Strukturális és Beruházási Alapok 2021-2027-es időszakra vonatkozó rendelkezéseiről szóló szakbizottsági szavazás az Európai Parlamentben (EP).  Sógor Csaba szerint a legfontosabb, hogy növelték a tagországoknak nyújtott uniós támogatás keretösszegét és kedvezőbb felhasználási feltételekről is döntöttek.

2018-11-28

Egyre többen mondják Európában, hogy további lépésekre van szükség a kisebbségek európai szintű védelme érdekében

Nemzetközi szakkiadványban számol be Sógor Csaba a romániai magyar kisebbség jogi helyzetéről és jogsérelmeiről. „A 2007-es uniós csatlakozást követően még sokáig élt a remény, hogy az Európai Unió tagjaként Románia nem engedheti meg magának, hogy nem tartja be azt, amit a kisebbségek védelme érdekében a csatlakozás előtt megígért. Úgy tűnik mégis ez a helyzet, ezért ismét az EU-n a sor, hogy a tagállamok megváltoztassák hozzáállásukat a nemzeti kisebbségek helyzetéhez” – nyomatékosít az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

2018-11-23

Háromszéki közösségszervezők látogattak az Európai Parlamentbe

Közösségi célokért aktívan dolgozó háromszéki nők látogattak az Európai Parlamentbe csütörtökön. Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének tagjait, akik tizenöt különböző Kovászna megyei településről érkeztek, Sógor Csaba látta vendégül Brüsszelben.

2018-11-21

Sógor Csaba: a külföldön munkát vállalók érdekeit védjük az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásával

Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szavazott az Európai Parlament (EP) Foglalkoztatás és Szociális Ügyekért felelős szakbizottsága. Az erről szóló jelentést kedden fogadta el a testület. A dokumentum magába foglalja Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő javaslatait is, melyek szerint az új hatóságnak foglalkoznia kell a más tagországbeli munkavállalók elleni megkülönböztetés megszüntetésével, illetve fel kell lépnie a munkaerő-kizsákmányolás ellen is.

2018-11-13

Nem tudjuk ünnepelni a gyulafehérvári nyilatkozat 100 éves évfordulóját

A gyulafehérvári ígéreteket nem váltotta be a román állam, ezért mi csak akkor tudjuk megünnepelni a nyilatkozat 100 éves évfordulóját, amikor a benne foglaltak megvalósultak” – ezt mondta hétfőn Sógor Csaba a strasbourgi plénumban az Európai Bizottság elnökének december elsejére vonatkozó korábbi üzenete kapcsán. 

2018-11-13

A nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét kérik az EP-képviselők

A nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét hangsúlyozó jelentést fogadott el az Európai Parlament plénuma. Az EP-képviselők arra szólítják fel ezáltal az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy számos területen kezeljék hatékonyabban a nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét. Sógor Csaba szerint a nemzeti kisebbségek már hosszú évek óta vártak egy ilyen jelentésre.

2018-11-06

Válaszoljon hatékonyabban a munkaerőpiaci és szociális kihívásokra az Európai Szociális Alap

Kezelje kiemelt figyelemmel az Európai Szociális Alap a vidéki térségek specifikus problémáit, az oktatás és szakképzés korszerűsítését és a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek nehézségeit – ezt kérte az Európai Szociális Alap jövőbeni, 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó prioritásainak kidolgozásakor Sógor Csaba.

2018-10-24

Elfogadta az Európai Parlament az afrikai sertéspestissel sújtott országok támogatására vonatkozó javaslatunkat

Elfogadta az Európai Parlament plénuma Sógor Csaba, Deutsch Tamás és Erdős Norbert európai parlamenti képviselők közös kezdeményezését: az Európai Parlament így azt kéri, hogy az EU különítsen el 2019-ben 50 millió eurót az afrikai sertéspestis által okozott károk kezelésére.

2018-10-19

Zajlik a vita a két legfontosabb európai pénzalap 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó célkitűzéseiről - elfogadták Sógor Csaba javaslatait

Az erdélyi régiók érdekeit és a vidéki térségek felzárkóztatásának szükségességét is sikerült hangsúlyosan megjeleníteni az EU 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó támogatáspolitikájának kialakítása során – tájékoztat Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Most zajlik a vita a két legfontosabb európai pénzalap, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap jövőbeni célkitűzéseiről, amelyek Sógor Csaba javaslatai révén Erdély sajátos problémáit is figyelembe veszik.