Sógor Csaba az EP plénumában: súlyos diszkrimináció, ami a MOGYE magyar diákjaival történik

2019-01-31

Súlyos diszkrimináció és a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyását jelenti mindaz, ami a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjaival történikerre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba az Európai Parlament brüsszeli mini-plenáris ülésén. 


Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a Magyarországról szóló vitában, majd napirenden kívüli felszólalásban is szóvá tette a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyét. Az EP plénumában elmondta: az európai intézmények több alkalommal is értesültek arról a példátlan helyzetről, hogy Romániában az egyik multikulturálisnak nevezett felsőoktatási intézmény, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem az egyetemi autonómiára hivatkozva 2011 óta egyszerűen nem tartja be a hatályos oktatási törvényt. 

A törvény értelmében létre kellett volna hozniuk egy magyar tannyelvű külön kart, ezt azonban folyamatosan elutasítja az egyetem román többségű szenátusa. Néhány hete angol nyelvű kart hoztak létre, ugyanezt a döntést azonban a magyar nyelvű kar kapcsán már nem tartják elfogadhatónak” – részletezte a helyzetet az erdélyi képviselő, aki szerint mindez súlyos diszkrimináció és a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyását jelenti. 

Sógor Csaba elmondta, a helyzet az elmúlt néhány napban sokkal rosszabbra fordult, ugyanis közvetlenül a vizsgaidőszak előtt – a magyar oktatók ellenkezésével nem törődve – a magyar hallgatók kárára változtattak a vizsgakövetelményeken. „Ez a döntés megmutatja, milyen közvetlen következményei vannak a törvény figyelmen kívül hagyásának és mennyit ér az a szabályozás, amelyet nem ültetnek gyakorlatba. Romániában számos ilyen, csak papíron létező kisebbségbarát rendelkezés van, miközben az ország azt állítja, hogy a kisebbségvédelem élharcosa” – emlékeztetett az RMDSZ EP-képviselője.  

Fotó: www.umfst.ro