Europarlamentarii afirmă: Uniunea Europeană trebuie trasă la răspundere în protecția minorităților etnice și lingvistice

2019-03-28

Europarlamentarii membrii Grupului de lucru pentru minorități au întocmit un manifesto care enumeră pașii necesari în vederea protejării minorităților etnice și lingvistice. Ultima întâlnire a mandatului a avut loc joi, 28 martie la Strasbourg. Europarlamentarii au mai discutat situația Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș - a spus Csaba Sógor

În documentul întocmit, deputații încearcă să atragă atenția UE asupra faptului că ar trebui să-și asume mai multă responsabilitate în protecția minorităților etnice și lingvistice. Europarlamentarii reamintesc de faptul că respectarea drepturilor minorităților etnice și lingvistice reprezintă o valoare fundamentală a UE. Este strict interzis discrminarea pe bază de origine etnică. “Zece ani după apariția Tratatului de la Lisbon încă nu există cadru legal comun în Uniunea Europeană care ar asigura realizarea drepturilor minorităților etnice și lingvistice” - reamintește manifestoul.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor spune că membrii Grupului de lucru pentru minorități au subliniat rolul Parlamentului European în această temă. “Am enumerat și am recomandat Comisiei Europene raporturi acceptate în ultimii cinci ani, documente care subliniază importanța acționării comune în interesul minorităților pe un nivel european” - a spus Sógor. Deputatul a reamintit de raportul de o importanță notabilă despre cetățenia UE, acceptat în 2017. Ca raportor al Opiniei din partea Comisiei LIBE in partea EPP, Sógor a reușit să introducă paragrafe despre minorități în document. Raportul recunoaște nevoia de a dărui mai multă atenție minorităților etnice și lingvistice. Tratarea egală ar trebui să fie un drept fundamental în Uniunea Europeană, nu și un privilegiu. Csaba Sógor a mai atras atenția asupra raportului despre standardele minime în drepturile minorităților în Uniunea Europeană la care a contribuit în aceeași măsură.

Europarlamentarul a spus că autorii manifestoului au identificat trei domenii de intervenție în interesul protecției minorităților pe un nivel European. “Ne dorim un cadru legal comun care este urmărit de un mecanism de control. Credem că ar fi nevoie de realizarea unor poziții de Comisar care ar fi responsabil doar de minoritățile etnice și lingvistice. Totodată ar fi nevoie de un consiliu consultativ în cadrul Parlamentului European” - a explicat europarlamentarul UDMR.