Problemele specifice ale minorităților naționale trebuie să fie incluse în discuțiile despre viitorului Europei

2019-02-12

Dat fiind faptul că summit-ul șefilor de stat și de guvern ai UE va avea loc în regiunea multietnică Transilvania, unde liderii își vor pune credința într-o Uniune cu rezultate vizibile pentru toți cetățenii, cred că efectele ar trebui resimțite și de minoritățile naționale - a declarat Csaba Sógor la Strasbourg.

Europarlamentarul UDMR a vorbit în plenul Parlamentului de la Strasbourg cu ocazia raportului privind viitorul Europei. Potrivit Comisiei Europene, dezbaterea ajunge la una dintre cele mai importante stații din acest an atunci când șefii de stat și de guvern UE se întâlnesc în mai la Sibiu și își pun încrederea într-o Uniune cu rezultate vizibile pentru toți cetățenii. "Faptul că întâlnirea va avea loc în regiunea multietnică Transilvania ar trebui să însemne rezultate vizibile și tangibile și pentru minoritățile naționale" - a subliniat Sógor.

Csaba Sógor a reamintit: în trecut Sibiu a fost orașul centru al câteva sute de mii de germani, o altă minoritate care trăiește în Transilvania. Astăzi, în România trăiesc doar câteva zeci de mii de germani, din păcate. Totodată, în Transilvania trăiesc 1, 3 milioane de maghiari care așteaptă ca Europa să dea atenție abuzurilor pe care le suferă: nu poate folosi simbolurile proprii, dreptul de utilizare a limbii materne se realizează, în multe cazuri, doar pe hârtie și pe deasupra: viitorul formării medicale în limba maghiară este în pericol. "Când discutăm despre viitorul Europei, trebuie să vorbim și despre problemele specifice ale minorităților naționale, care nu pot rămâne pe nivelul staturilor membre" - a spus europarlamentarul din Transilvania.