Este inacceptabil că unele state membre blochează aderarea noastră la zona Schengen

2019-01-15

Unele state membre ale UE blochează aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, fără nici un motiv asumat public. Cu această atitudine, ei trimit mesaj celor 25 de milioane de cetățeni ai UE din cele două țări că sunt cetățeni de mâna a doua care nu merită o explicație rezonabilă pentru situația care sa dezvoltat - a spus Csaba Sógor în plenul Parlamentului European, unde a ridicat cuvântul pentru aderarea celor două state membre la spațiul Schengen.

În discursul său, Csaba Sógor, a reamintit deputaților că în prima parte a acestui an România deține președinția Consiliului și, regret, astăzi, la 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, trebuie încă să discutăm despre faptul că restul statelor membre nu vor permite României și Bulgariei să facă parte din spațiul Schengen.

Europarlamentarul UDMR a declarat: această situație este deplorabilă, deoarece în 2011 Comisia Europeană a stabilit deja că cele două țări sunt gata să se alăture. Au parcurs pașii necesari în consolidarea frontierelor și pot asigura protejarea frontierei externe din regiune - spre deosebire de alte state care fac parte din spațiul Schengen.

Csaba Sógor a subliniat în discursul său că ar fi important ca guvernele care se opun aderării să explice decizia lor în public, deoarece această situația distruge coeziunea internă din UE.