Csaba Sógor: Lucrăm ca fondurile UE să nu scadă

2019-01-28

"Comunitățile noastre se pot dezvolta fără probleme, dacă reușim să profităm de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană. Transilvania se dezvoltă bine dacă consiliile locale sunt eficiente și muncesc diligent"- spune Csaba Sógor. Europarlamentarul UDMR a participat la evaluarea anuală a activității consiliului orașului Remetea. În oraș s- au cheltuit peste 4 milioane de euro din fonduri UE pentru diferite dezvoltări.

La începutul fiecărui an consiliul local din Remetea organizează un eveniment cu scopul de a evalua activitatea orașului, cu participarea comunității locale. La întâlnire se ia în considerare rezultatele, se discute planurile din viitor și soluțiile la problemele care se ivesc. Europarlamentarul UDMR a subliniat la eveniment: lucrează în Parlamentul European ca să reducă diferențele dintre Europa de Est și Vest, să se elimineze fenomenul dublu standard și să se aplice mai eficient în practică drepturile minorităților.

Csaba Sógor a raportat că se lucrează deja la obiectivele fondurilor UE pentru perioada 2021-2027, inclusiv ale fondurilor UE care se pot solicita în următorul ciclu bugetar prin intermediul ministerelor din București. "Am participat activ la dezbaterea despre cele mai importante fonduri europene și am reușit să prezentăm și să adoptăm multe amendamente în Parlamentul European care au în vedere interesele maghiarilor din Transilvania, interesele zonelor rurale precum și reducerea disparităților dintre regiuni. Sarcina noastră la Bruxelles este de a păstra fondurile UE cu ajutorul cărora putem dezvolta comunitățile noastre"- explică Csaba Sógor, care a subliniat că Remetea este un exemplu foarte bun în construirea unor viitori în România.

"Subvențiile UE necesită o atitudine diferită, o planificare diferită, multă muncă, dar și flexibilitate, însă merită efortul, deoarece constituie o oportunitate de dezvoltare foarte bună și un proces excelent de învățare pentru un consiliu local" - a spus Elemér Laczkó-Albert, primarul din Remetea.

Primăria gestionează în prezent mai multe proiecte UE în Remetea. Orașul planifică continuarea modernizării sistemului de apă și canalizare, reconstruirea drumurilor forestiere, au construit deja o creșă și au aplicat cu succes pentru renovarea casei culturale. O aplicare de a lor la fondurile UE pentru renovarea și construirea trotuarelor este încă în curs de evaluare.