„Jövőt építettek” Medgyesen

2010-11-01

Három évig tartó felújítás után adták át pénteken Szászmedgyesen a Báthory István Általános Iskola épületét. Szeben megye egyetlen önálló magyar tannyelvű intézménye az elmúlt évek renoválási munkálatai alatt a légierők kaszárnyájának egyik ingatlanjában működött, mától, november elsejétől azonban tanárok és diákok ismét birtokukba vehetik a régi épületet.


A szászmedgyesi magyar közösség számára nagy jelentőséggel bíró ünnepségen számos RMDSZ-es politikus is jelen volt. Lakatos András, a szövetség oktatási kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdélyi magyar közösség csak önálló magyar oktatási intézmények révén ápolhatja és továbbíthatja kultúráját, hagyományait.

Pásztor Gabriella oktatásügyi államtanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió kiemelt fontosságot tulajdonít az anyanyelvű oktatásnak, az egyén anyanyelvén történő fejlődésének. Szőcs Domokos, az Oktatási Minisztérium Kisebbségi Oktatásért Felelős Főosztálya és Király András államtitkár nevében üdvözölte az egybegyűlteket, majd Bokor Tibor RMDSZ-es szenátor, a medgyesi iskola egykori diákja üzenetét olvasta fel.

„Iskolát avatni az egyik legnemesebb dolog, hiszen iskolát építeni nem más, mint jövőt építeni. Jövőt építeni pedig ugyanaz, mint hinni gyermekeinkben és abban, hogy azokat az értékeket, amelyeket elődeinktől kaptunk, és ápoltunk az évek során, gyermekeink ugyanolyan hittel, szeretettel és meggyőződéssel fogják majd megbecsülni és továbbadni, mint ahogy tesszük azt ma itt mi” – fogalmazott levelében Bokor Tibor.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő kijelentette: Báthory István neve arra kötelez, hogy előretekintsünk, távlatokban gondolkodjunk. Véleménye szerint pedig a legjövedelmezőbb befektetés nem más, mint a multikulturalitás. „A legfontosabb, amit a Báthory István Általános Iskola diákjainak nyújthat az, hogy az állam hivatalos nyelve, valamint a nemzetközi forgalmú idegen nyelvek elsajátítása mellett a gyerekek anyanyel-vükön tanulhatnak” – hangsúlyozta az EP-képviselő, aki egyszeri tanulmányi ösztöndíjat ajánlott fel egy medgyesi és egy ingázó kisdiák számára.

Az együttes fellépés és cselekvés fontosságát hangsúlyozták a helyi és megyei önkormányzat vezetői, hisz, mint mondták, csak így lehet jelentős eredményeket elérni. Martin Bottesch, a Szeben Megyei Tanács elnöke szerint helyi és központi szinten is meg kell érteni azt, hogy nem szabad megszűntetni egy nemzeti kisebbség anyanyelvén működő osztályt, iskolát, csak azért mert kevesebb a gyerek, a nekik szánt könyveket pedig akkor is ki kell nyomtatni, ha költségigényesebbek. Mint hangsúlyozta, a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatás külön odafigyelést igényel.

„A mai iskolaavatóval húszéves folyamat zárul, és egy új kezdődik: az anyanyelvű oktatás megszilárdítása, fejlődése, minőségi és mennyiségi mutatóinak növelése, a kollégiumi rendszerben működő kistérségi iskolaközpont kialakítása” – vázolta a következő évek feladatait Balázs Béla megyei RMDSZ-elnök.

Szeben megyében jelenleg 942 magyar anyanyelvű óvodás és iskolás gyermeket tartanak számon. Ezek közül mindössze 342 gyermek részesül magyar nyelvű oktatásban, azaz a diákok alig 36 százaléka tanul anyanyelvén.

Krónika