Vándorkiállításon mutatják be Makkai Sándor életművét

2011-12-04

Makkai Sándor életművét bemutató kiállítás nyílt Budapesten a Budai Református Egyházközség templomában. A december 4.-én útjára indított vándorkiállítás a tervek szerint Erdélyt is körbejárja majd, hogy széles körben, határon innen és határon túl megismertesse az erdélyi magyar író, református püspök életművét, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységét.A kiállítást, a vasárnapi istentiszteletet követően, Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő és Makkai Lilla nyugalmazott lelkipásztor, Makkai Sándor unokája közösen nyitották meg.

 „Makkai Sándor püspökként, íróként és kisebbségpolitikusként is meghatározó alakja volt az erdélyi magyar közéletnek. Alkotásai, problémafelvetései ma is aktuálisak, ezért fontos, hogy munkásságát ne feledjék el, hanem minél szélesebb körben megismerjék” – hangúlyozta az erdélyi magyar politikus, aki nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az Európai Néppárt nevében is a kiállítás-sorozat támogatója lehet.

Sógor Csaba Makkai Sándor egy fontos gondolatára is emlékeztetett, amely kíválóan bizonyítja nézeteinek jelenkori aktualitását:  "Mert ha egy nemzet nem képes felismerni és a nagy emberi kultúra számára értékesíteni a maga külön sajátos, egyedüli erőit, az letérés a világtörténelmi hivatás útjáról, amelynek a vége csak pusztulás lehet" – idézte az EP-képviselő A Magunk revíziója című esszében leírt sorokat, amelyek az előítéletek, a nacionalista elfogultságok, az életellenes és csökönyösen lezárt fogalmak felszámolásának szükségességére hívja fel a figyelmét. 

-Makkai Sándor politikusként a békés megegyezés útját alkamasabbnak látta a forradaloménál, úgy vélte, hogy a kisebbségi lét többlete a sokrétű tudás. Ma ha meg kellene határozni a Makkai örökséget, azt emelném ki, hogy az egységesülő Európában, még ha ez az út válsággal tarkított is, élnünk kell a kisebbségi lét szellemi, nyelvi többletével másképpen a „kisebb” jelző mindig rajtunk marad majd – mutatott rá az erdélyi EP képviselő, aki Reményik Sándor szavaira utalva elmondta, el kell feljtenünk, azt, hogy „nem lehet”, ehelyett a „lehet, mert kell” gondolkodás határozza meg a cselekedeteinket.

A jelenlévők számára Makkai Lilla mutatta be a kiállítás tárlatának teljes anyagát, amely segít abban, hogy az érdeklődök Makkai Sándor munkássága révén mélyebben megismerjék a nemzeti tragédiával és feszültségekkel teli XX. századi Erdélyt.