Tizenöt éves a csíkszeredai Talentum Alapítvány

2011-12-04

Tizenöt évvel ezelőtt fiatal, lelkes pedagógusok és barátaik közös kezdeményezésére jött létre a Talentum Alapítvány Csíkszeredában, azzal a céllal, hogy szabadidős tevékenységeket szervezzen Hargita megyei gyerekek számára. Az elmúlt évek alatt, a naptári év jeles eseményei, vagy a város nagyszabású rendezvényei kapcsán több száz gyereket mozgattak meg a népszerű játszóházakkal.Az évforduló alkalmából december 3- án játszóházat szerveztek a csíkszeredai József Attila Általános Iskolában, ahol a gyerekek képeslapokat, Mikulás-váró csomagokat, díszdobozokat készíthettek. A gyerekprogramokat követően pedig régi és jelenlegi „talentumosok” részvételével felidézték az elmúlt évek legszebb pillanatait.

A Talentum Alapítvány ünnepi rendezvényének Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is vendége volt. „Amikor és ahol tehetem, megpróbálom hangsúlyozni a civil szféra szerepének fontosságát. A válság óta tudjuk, hogy erős civil társadalomra van szükségünk, olyan összetartó közösségekre, akik szakmai tudásukat kreativitással párosítva képesek az innovatív gondolkodásra. Az erős és cselekvő társadalomba kreatív emberek kellenek, a kreativitást pedig már gyerekkorban fejleszteni kell. Ebben látom a Talentum tevékenységének hasznát – hangsúlyozta Sógor Csaba, aki már évek óta az alapítvány támogatója.

Bogács Nóra a Talentum Alapítvány elnöke elmondta, hosszú volt az út, amíg eljutottak idáig és sajnos ez a munka nem folyamatos diadalmámor, hiszen olykor keserves küszködés is. 

–Ahhoz, hogy az alapítvány fennmaradhasson támogatásra van szükségünk,  hiszen gondoskodni kell a megfelelő eszközökről, kézműves alapanyagokról. Az elmúlt évek alatt sok helyre bekopogtunk és sajnos sok helyről ki is tessékeltek bennünket. Úgy gondoljuk, hogy bár olykor küzdeni kell az idővel, a fáradtsággal, a pályázatírással, a bürokráciával, mégis minél több gyerekkel szeretnénk megismertetni az alkotás örömét, ezekért a mosolygós, vidám arcokért érdemes továbbcsinálni – mondta Bogács Nóra, aki azt is hozzátette: megalakulásuktól kezdve célul tűzték ki egy olyan, városszintű intézmény létrehozását, amely állandó helyszíne lehet különféle kézműves tevékenységeknek, erről a tervről pedig 15 év után sem akarnak lemondani.