Hagyományos étel új köntösben

2011-08-29

Közel kétezren látogattak el a hétvégén megrendezett VI. Csángó Túros Puliszka Fesztiválra, amely Hidegség patakán, a Csángó és Fatányéros Panzió udvarán zajlott.


A két napos rendezvény alatt a család minden tagja, szülők és gyerekek egyaránt megtalálhatták a számukra kedvező programot. A szombati nap a sporttevékenységekről szólt, biciklitúra és off road ügyességi verseny színesítette a programot. A 29 km-es biciklitúrát, a meredek hegyvidéki terep és az igazi nyári kánikula ellenére mind a 17 jelentkező teljesítette. A túra végén Kelemen Árpád csíkszeredai versenyző állhatott a dobogó élére, aki rekordidő alatt, 59 perc alatt ért célba.

Ezt követően a szórakozásé volt a főszerep, a hangulatot erdélyi könnyűzenei és mulatós előadók biztosították, majd a közismert előadó Homonyik Sándor lépett színpadra.

Vasárnap reggel a panzió udvarán gyülekeztek a „32-es határvadászok” emlékútját bejárni készülők, elindulásukat követően pedig kezdetét vette a sürgés-forgás. Előkerültek a bográcsok, a fakanalak, az ínyenc házi hozzávalók és indulhatott a főzőverseny. A 12 lelkes csapat bebizonyította, hogy a puliszka számtalan módon elkészíthető, a hagyományos túróspuliszka mellett kóstolhattunk puliszka levest, feltűrt puliszkát, sőt még puliszka pizzát is.

A csapatok munkáját háromtagú zsűri, Gergely Irén helyi pedagógus, Movileanu Maria, a Kaufland áruházlánc országos igazgatója valamint Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő értékelte. A pontszámok összesítését követően a Csángó Ifjak Középloki Közösségének (CSIKK) csapata került ki győztesként, akik sikerüknek titkát a friss, házi juhtúrónak tulajdonították.

A délutáni órákban csángó néptánc és népdal együttesek előadásait követhette végig a közönség, sokak örömére Nyisztor Ilona csángó népdalénekes is fellépett. A VI. Csángó Túrós Puliszka Fesztivál idén is látványos tűzijátékkal zárult.

Nagy öröm számunkra, hogy évente fokozódik az érdeklődés a rendezvény iránt úgy a hazai, mint az anyaországiak részéről. Egyre többen jönnek el résztvevőként és versenyzőként is. Úgy gondolom, hogy a Csángó Túrós Puliszka Fesztiválnak mára már közösség formáló ereje van a térségben és kiemelkedő szerepe a csángó hagyomány és népi kultúra megőrzésében, átörökítésében – véli Csilip  Árpád a rendezvény házigazdája.

Fotógaléria