Elkezdődött az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Program Csíkszeredában

2011-08-01

A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány, a CTP Transylvánia Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa idén is közösen szervezte meg az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Programot, amelyre augusztus 1-6. között kerül sor.


A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő nyitotta meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületében zajló rendezvényt..

A felkészítő program, amely évente három helyszínen – Budapesten, Csíkszeredában és Beregszászon – zajlik, az üzleti élet világát ismerteti meg a középiskolás fiatalokkal. Az idei program különlegessége, hogy a résztvevők ezúttal négy különféle szakmai csoportban is dolgozhatnak: az üzleti tervezést alap és emelt szinten is kipróbálhatják, valamint marketing- és médiaterveket készítő szakmai modulban is elsajátíthatják a szükséges készségeket.

A fiatalok délelőtt szakmai előadásokon gyarapíthatják lexikális tudásukat, mindezt pedig a délutáni műhelymunkákon gyakorlatban is hasznosíthatják. Az egyhetes program alatt a csapatoknak megvalósítható üzleti -, marketing-, vagy médiatervet kell felépíteniük és bemutatniuk a szakértő zsűri előtt. Az idei Erdélyi Ifjúsági Üzleti Programra több mint 80 fiatal jelentkezett.-1999-ben kezdtünk el gondolkodni ennek a programnak a megvalósításán, akkor még nem tudtuk, hogy idővel milyen válsággal kell szembenéznie a társadalomnak. Ma már látjuk, hogy nem csupán a gazdasági, hanem a szociális és a morális válságot is le kell küzdenünk. Az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Program olyan szakmai munkára készíti fel a fiatalokat, amelyet majd a társadalom és a közösség hasznára fordíthatnak - mondta a megnyitón Sógor Csaba EP képviselő. Az erdélyi magyar politikus szerint a munka az az eszköz, amellyel az embertársaink iránt felelősséget vállalhatunk, ezért fontos, hogy mindezt a keresztény értékrend mentén végezzük.

Sógor Csaba felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a társadalmunk jövője azon múlik majd, hogy az individualista érdekeket képesek leszünk-e alárendelni a közösségi céloknak. –Közösséget építeni önmagában a politikum sem képes, kell hozzá egy erős civil társadalom – összegzett az RMDSZ-es képviselő, aki évek óta az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Program rendszeres támogatója.