A gyermekvállalási kedv növeléséhez családbarát intézkedések kellenek

2011-07-20

A 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Áldás, népesség! címmel tartott előadást 2011. július 20-án az Erdélyi Mentőcsoport sátrában.


Az erdélyi magyar képviselő, aki az Európai Parlament Család, Gyermekjog és Bioetika  munkacsoportjának alelnöke beszédében a családbarát politika fontosságát hangsúlyozta. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a folyamatos népességcsökkenés a gazdasági mutatókra is kedvezőtlen hatást gyakorol. Sógor Csaba hangsúlyozta, azokban az országokban alacsony a születési ráta, ahol magas a munkanélküliség, ahol lényegesen eltér a férfiak és nők közti bérarány, illetve ahol a nők szülés után nehezebben tudnak visszatérni a munkaerőpiacra.

A jelenlegi adatok szerint Romániának 2050-ben 16 millió lakosa lesz, fele roma családokból kerül ki – ismertette Sógor a statisztikai előrejelzéseket, amelyek szerint Magyarország is hasonlóan nehéz jövő elé néz, hiszen ott várhatóan 6 millióra csökken a lakosság száma.

„Ahhoz, hogy ne fogyatkozzon a lakosság családonként 2,1 gyerekre lenne szükség. A jelenlegi adatok a románok tekintetében 1,2, az erdélyi magyarság körében 1,3, míg a roma származásúakat illetően 3 gyereket számlálnak családonként”- magyarázta Sógor.

Az EP képviselő szerint, azokban az országokban, ahol népességcsökkenés mutatkozik hiányoznak a családbarát intézkedések is. Példaként elmondta, Franciaország azért nem küzd a fogyatkozás problémájával, mert 150 évre visszatekintő családbarát politikát folytat. Ebben jelentős szerepe van az érdekvédelmi családi egyesületeknek, a három- és több gyermekes családok támogatásának, valamint annak, hogy családi pótlék csupán a második gyermek születésétől kapható.

 „ Úgy vélem, a felelős politika bele kell avatkozzon a családok életében, oly mértékben, hogy intézkedéseivel növelje a gyerekvállalási kedvet, ez ugyanis már túlmutat a magánügyeken, társadalmi problémaként tükröződik. Ezért van szükség családbarát törvényekre és a civil szféra szerepvállalására is” – fejtette ki az erdélyi magyar képviselő.