Kétszáz éves a bácsfalusi evangélikus templom

2011-07-24

Kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal emlékezett a Bácsfalusi Evangélikus – Lutheránus Egyházközség 2011. július 23-24. között templomépítésének 200. évfordulójára. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Kalmár Ferenc parlamenti képviselő, a KDNP alelnöke és Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője is a bácsfalusiakkal ünnepelt.


A vasárnapi esemény magas rangú egyházi méltóságok jelenlétében, ünnepi istentisztelettel indult. Ft. Adorjáni Dezső Zoltán püspök hirdetett igét, valamint Nt. Zelenák József püspökhelyettes, Nt. Barcsa István bácsfalusi lelkész és Domokos Jenő türkösi lelkész végzett liturgiai szolgálatot. Az evangélikus püspök beszédében kifejtette, a templom építése 200 évvel ezelőtt nem fejeződött be, ugyanis generációról generációra építeni kell, olyan kövek kellenek, amelyek szabadon, hitből, nem pedig muszájból építkeznek. „Ha végigmegyünk a barcasági településeken, sajnos azt kell látnunk, hogy eltűnőben vannak a csángó házak, a jellegzetes motívumok, ám amíg létezik ez a templom, addig mi is létezünk. Ennek a liturgikus térnek tudatalakító és összetartó jellege van” – mondotta.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az ünneplő közönséghez intézett beszédében kiemelte: a templom az a hely, amely közösséggé formál, a közösségek révén pedig az egység is megőrízhető. „Több mint egy éve irányváltás történt a nemzetpolitikában, azóta minden magyar építőköve a nemzetnek” – hangsúlyozta. Ezt követően Kalmár Ferenc parlamenti képviselő, a KDNP alelnöke az anyaország és a kereszténydemokraták támogatásáról biztosította a bácsfalusi evangélikus híveket.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő ünnepi köszöntőjében a kisközösségek szerepének fontosságáról beszélt. Az erdélyi magyar képviselő elmondta, bár sem a csángók, sem a székelyek eredete nem tisztázott, az mégis biztosra mondható, hogy a határ szélére telepített lakosság számbeli kisebbségben is mindig nagynak tudott lenni.

„A kisebb közösségekre nagyobb felelősség hárul. Nyitottnak és humánusnak kell lennünk a számbelileg nagyobb közösségek felé, akiknek példát mutathatunk munkából, összefogásból és kitartásból. A kisebbségben lévő közösségek azok, akik leginkább tudják mit jelent és milyen következményei lehetnek a  széthúzásnak” – magyarázta az EP képviselő, aki zárszóként kifejtette: ma minden felelős vezető belátja, hogy Európa jövője is a kisközösségeken és a családokon múlik.

A bácsfalusi evangélikus templom 200 éves jubileumi ünnepségén Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője is részt vett, aki a település szülöttjeként köszöntötte az egybegyűlteket.

Az ünnepi istentiszteletet követően emléktáblát és kopjafákat avatott a bácsfalusi evangélikus gyülekezet, amelyekkel a település korábbi lelkészeinek, valamint első és második világháborús hősőknek állítottak emléket.

Fotógaléria