Fiatalok foglalkoztatása az EU munkaerőpiacán

2011-07-16

Építjük Háromszéket! Örökségünk kötelez mottó alatt zajlott 2011. július 13-17. között a Háromszéki Szabadegyetem, amelyet a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) harmadik alkalommal szervezett meg Zabolán.


A szombati nap előadásainak sorát Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő nyitotta meg, aki Fiatalok foglalkoztatása az EU munkaerőpiacán címmel tartotta meg előadását. Az erdélyi magyar képviselő szót ejtett az Európa 2020-as gazdasági stratégia fiatalokra vonatkozó fejezeteiről. Elmondta, kilenc év alatt az Európai Unió 15%-ról, 10%-ra kívánja csökkenteni a korai iskolaelhagyások arányát, míg Románia 11,3%-ot tűzőtt ki célként. Ezzel párhuzamosan pedig a diplomások arányát, a jelenlegi átlag 31%-ról az EU 40%-ra kívánja emelni. A felsőoktatásban résztvevők statisztikáját Románia mindössze 26,7 %-ra igyekszik majd feltornázni. 

Sógor Csaba EP képviselő hangsúlyozta,  az EU munkaerőpiacát nem lehet bevándorláspolitikára építeni, éppen emiatt olyan szakembereket kell kiképezni, akikre szükség van. „ A recesszió hatására felgyorsult az a jelenlegi tendencia, miszerint a prímer és a feldolgozóiparban jelentős mértékben csökkeni fog a munkahelyek száma, emellett pedig a szolgáltatások terén növekednek a munkalehetőségek” – fejtette ki Sógor, aki szerint a fiataloknak akkor van esélyük boldogulni az Európai Unióban, ha soknyelvűvé válnak, anyanyelvük mellett elsajátítanak legalább három európai és egy ázsiai nyelvet.

„ Szükség van arra, hogy minél több diplomás szakember legyen, ám az is nagyon fontos, hogy valamilyen pótszakmát is kitanuljanak a fiatalok. Nem csupán jogászok, orvosok és közgadászok kellenek a munkaerőpiacra, hanem jó szakmunkások is” – magyarázta Sógor, hozzátéve azt is, hogy a mai labilis gazdasági helyzetben több lábon kell állni, csupán így lehet minél kevesebb veszteséggel áthidalni egy válsággal teli időszakot.  

Előadásának végén az erdélyi magyar képviselő elmondta: 2011. szeptember 31.-ig várja saját kabinetjébe a gyakornokok jelentkezését, olyan fiatalok pályázatait, akik szeretnének betekinteni az EP tevékenységébe és a képviselők munkájába.

Fotógaléria

Videó