Sógor Csaba a magyar elnökségről beszélt a politológus-hallgatók táborában Torockón

2011-07-01

Tizedik alkalommal szervezett Torockón tábort a Kolozsvári Magyar Politológus-hallgatók Társasága (KoMPot) 2011. június 30. – július 3. között. Az immár hagyományos rendezvény nyitóelőadását  Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő tartotta.


Előadásában az RMDSZ EP-képviselője az Európai Unió Tanácsának június 30-án befejeződött magyar elnökségéről beszélt. Sógor Csaba az elmúlt fél év megvalósításairól és a magyar elnökség brüsszeli visszhangjáról is szót ejtett. Az erdélyi magyar képviselő szerint a magyar elnökség sikeresen véghezvitte célkitűzéseit, úgy látta el 27 ország képviseletét és hangolta össze a munkát, hogy közben elfogadtatta az Unió első roma-stratégiáját, a közép-európai országok számára kiemelten fontos Duna-stratégiát, sikerült Horvátország csatlakozásának időpontját rögzíteni, illetve látótávolságba került a gazdasági kormányzás reformjának véglegesítése is.

A hivatalos célkitűzések megvalósításainak mérlegelése mellett Sógor Csaba arra is kitért, hogy az elnökségnek egyszerre három válságot is kezelnie kellett. Az „arab tavasz”, a fukushimai atomkatasztrófa, valamint a gazdasági válság arra késztették az Uniót, hogy mélyrehatóan tárgyalja az arab világ, az atomenergia