Reneszánsz ünnep a Bethlen Gábor Kollégiumban

2011-06-17

Közel húsz éves múltra tekint vissza a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium régizene- és táncegyüttese, a Collegium Gabrielense, amely  2011. június 16-án reneszánsz napot tartott a tanintézmény újonnan átadott konviktusában. Az iskolai rendezvény vendége volt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is, aki évek óta részt vesz az intézmény keresztszülő programjában, mely a székelyföldi fiatalok taníttatását támogatja.A Bethlen Gábor Kollégium kettős céllal szervezte meg tanévzáró jellegű rendezvényét. Tisztelettel adóztak a régizene- és táncegyüttes tevékenységének azáltal, hogy a diákok korhű viseletben, reneszánsz zenével és tánccal örvendeztették meg a közönséget. A tánccsoport új tagjainak is lehetősége nyílt a bemutatkozásra.  A rendezvény másik célja az volt, hogy a turisztika és közélelmezés szakosztály diákjai is bizonyíthassák gasztronómiai ismereteiket: az ünnepi műsor állófogadásán az ő készítményeiket fogyasztották a meghívottak.

- Közel négyszáz éves hagyomány kötelez bennünket arra, hogy a fiatalok tehetségét felfedezzük és engedjük kibontakozni – mondta ünnepi nyitóbeszédében Szőcs Ildikó, a kollégium igazgatónője, aki úgy véli, az iskola múltbeli értékeit az újabb generációknak is tovább kell vinni.

Sógor Csaba köszöntőjében kiemelte: a tudás, a szellemi kiteljesedés, a művészet mind olyan alapértékek, amelyek mentén Bethlen Gábor fejedelem idejében Erdély aranykorát élhette. Az erdélyi magyar képviselő hangsúlyozta: a Bethlen-korszakban nem az ország kincstárának gazdagsága, hanem az emberek műveltségének mértéke határozta meg az állam erejét, hiszen a korabeli szellemi tevékenységek az ország kulturális életet is virágoztatták.

- A reneszánsz akkoriban egy válsággal teli időszakot váltott fel, felismerték, hogy a szellemi és morális értékek képesek a társadalom életébe változást hozni. Ezeknek az értékeknek ma is kimagasló jelentőségük van, hiszen olyan korszakban élünk amikor nem csak gazdasági, hanem szociális és morális válsággal is szembe kell néznünk. Szükségünk van arra, hogy a tanulás, a tudás felhalmozása mellett a lelkünket is művelni tudjuk irodalommal, tánccal vagy zenével – fejtette ki a képviselő, aki a keresztszülő programban vállalt szerepe révén minél több erdélyi magyar fiatal oktatását szeretné támogatni.