375 éves az Öreg Graduál

2011-04-09

Az Öreg Graduál kiadásának 375 éves évfordulója alkalmából Európai Kulturális Kincs és anyanyelvű istentisztelet címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet, 2011. április 8-10-én.


Az 1636-ban kiadott Öreg Graduál olyan liturgikus könyv, amely magyar nyelvű gregórián tételeket tartalmaz és amelyet protestáns szertartásokhoz használnak. A három napos  tanácskozás során lelkészek, kántorok, egyházzenészek és teológusok előadásában számos érdekes tanulmány hangzott el a 17. századi kultúrtörténeti jelentőségű énekeskönyv-gyűjteményről. Az Öreg Graduál elképzelésének és megvalósításának történetét, nyomdatörténeti különlegességeit és a benne található gregórián énekek istentiszteleti zenében elfoglalt szerepét is elemezték az előadók.  

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, a konferencia támogatója, köszöntő beszédében elmondta: az Öreg Graduál emléke Erdély aranykorát idézi, egy olyan kort, amelyet gazdasági és kulturális fejlődés egyaránt jellemzett. Kihangsúlyozta a kulturális sokszínűség, vagyis a multikulturalitás az Európai Unió egyik alapértéke is, amelynek átörökítése mindannyiunk feladata. Az erdélyi magyar képviselő kiemelte: a kultúra - ahogyan az oktatás, a nevelés vagy a sport  - nem tartózik összeurópai hatáskörbe, ezen a területen a tagállamok maguk hozzák meg döntéseiket, de az EU különféle programokkal segíti a kulturális értékek fennmaradását. 

-2020-ra több romániai város, köztük Kolozsvár is szeretné elnyerni az Európa Kulturális Fővárosa címet, amely lehetőséget adna arra, hogy a város kulturális életét és szellemiségét Európa-szerte megismerhessék. Az már csupán rajtunk múlik, hogy mennyit tudunk ezekből az értékekből felmutatni – fejtette ki az EP-képviselő. 

Sógor Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy leginkább a kisebbségek kultúráját fenyegeti az eltűnés veszélye. „A többségnek fel kell ismernie, hogy színesebb, gazdagabb és értékesebb kulturális örökséget halmozhat fel egy ország, ha a kisebbségek kultúráját megismeri, ápolja és védi” – mutatott rá az erdélyi magyar képviselő.