A Kolozs megyei Kisbácsban kezdődtek az idei márciusi ünnepségek

2011-03-13

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek március 12-én Kisbácsban. A magyar nemzet legfontosabb szabadságharcának 163. évfordulóján a Kolozsvár melletti település magyar közösségével ünnepelt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, illetve Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. Az ünneplő közönség a 140 tagú szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjét követhette végig.


„A márciusi ifjakhoz hasonlóan, nekünk is a jövőbe kell néznünk” – hangsúlyozta  Kelemen Hunor ünnepi beszédében, emlékeztetve arra, hogy még az elmúlt húsz évben sem ünnepelhette minden esetben zavartalanul nemzeti ünnepét a romániai magyar közösség. A szövetségi elnök a márciusi megemlékezéseket „az 1989 utáni folyamatos szabadságharcunk ünnepének” nevezte, amely a forradalomkori eseményekhez hasonlóan, a modern nemzetté válás folyamatának részét képezte a magyar közösség számára.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő ünnepi beszédében a komáromi vár ostromára emlékeztetett, ahol a Klapka György vezette várvédők az osztrák túlerővel szemben a végsőkig kitartottak. „A határon túli magyar közösségek megmaradásáért folytatott küzdelem a komáromi erődítmény ostromához hasonló összefogást igényel. Igaz, hogy szabadságunkért ma már másképp, a parlament demokratikus eszközeinek segítségével harcolunk, de ugyanúgy közös szemléletre, gondolkodásra van szükségünk” – hívta fel a figyelmet az erdélyi magyar képviselő. Az RMDSZ-es politikus kifejtette, a szabadságért való küzdelem során ’48 hősei a testvériség és egyenlőség jegyében harcoltak, ezek azok az értékek, amelyeket ma is tovább kell vinni.

Az EP-képviselő beszédében utalt az 1848-as Áprilisi Törvényekre, amelyet alkotmánynak tekinthetünk, hiszen rögzítették benne Magyarország új politikai berendezkedését és a társadalom átalakulását is. „Magyarország most zajlik az új alkotmány megszövegezésének folyamata. Az ország új alaptörvényének kapcsán kikérték a határon túli magyarok véleményét is. Törvényre és rendre van szükségünk, enélkül ma már nem létezik szabadság és testvériség sem” – fejtette ki.

Sógor Csaba kihangsúlyozta a márciusi ifjak 12 pontos követelésének utolsó célkitűzése is megvalósult az Európai Unióba való belépésünkkel, amely ma már azt is lehetővé teszi, hogy a magyar közösségek határon innen és határon túl mind együtt ünnepelhessenek. Az EP-képviselő elmondta, Brüsszelben idén a Maros Művészegyüttes fellépésével zajlik a március 15.-i ünnepség, akik a tánc és zene nemzetközi nyelvén mutatják be, hogy milyen jelentősége van az 1848-1849-es forradalomnak és szabadságharcnak a magyar nemzet életében.

Az ünneplő közönséget a helyi RMDSZ szervezet nevében Deák Ferenc köszöntötte, ünnepi beszédet mondott László Attila, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, valamint Pásztor Gabriella államtanácsos.

 


Fotógaléria