A kampánykaraván eddigi tapasztalatait ismertették az RMDSZ politikusai - Kelemen Hunor, Frunda György és Sógor Csaba kolozsvári sajtótájékoztatója

2007-10-30

Az RMDSZ országjáró kampánykaravánjának eddigi tapasztalatait ismertette. kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor ügyvezető elnök, kampányfőnök, valamint Frunda György és Sógor Csaba, a Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltjei.


Szatmár, Máramaros és Kolozs megye után, az RMDSZ-karaván Beszterce-Naszód és Szilágy megyébe látogat, ahol az RMDSZ politikusai az eddig legnagyobb érdeklődést kiváltó kérdésekről fognak beszélgetni a választókkal.

A független jelölttel való megegyezés és a közös EP-lista kudarcáról, a november 25-i választások tétjéről, az Európai Parlament hatásköreiről, az RMDSZ brüsszeli szerepvállalásának lehetőségeiről, valamint arról érdeklődtek a választók, mi lesz akkor, ha a romániai magyarság EP-képviselet nélkül marad - sorolta fel Kelemen Hunor azokat a kérdésköröket, amelyek minden lakossági fórumon és választókkal való találkozón felmerültek a kampánykaraván eddigi útján.

Választói érdeklődés és részvétel a lakossági fórumokon, talákozókon

„Az emberek nyitottan, nyugodtan és szívesen fogadták a politikusokat, és kérdeztek tőlük, aggódtak, mi lesz akkor, ha képviselőik nem jutnak be az Európai Parlamentbe” - mondta Kelmen Hunor ügyvezető elnök, kampányfőnök.

„Vegyes házasságból származó, valamint érdeklődő román polgárokkal is találkoztunk az eddigiekben” -mondta Sógor Csaba szenátor, EP-képviselőjelölt, aki azt is hozzáfűzte, az említettek többnyire az Új honfoglalás kampányjelszóról kérdezték az RMDSZ politikusait. „Elmondtuk nekik, nem lóháton és nyílvesszővel történő honfoglalást értünk a jelszó alatt. Munkával, összefogással és a változtatás szándékával szeretnénk meghódítani Európát” - összegezete a karavánnal kapcsolatos tapasztalatait Sógor Csaba.

Frunda György szenátor a pozitív tapasztalatként említette a lakossági fórumokon és találkozókon való intenzív választói érdeklődést. „Volt olyan kis falu is, ahol száznál többen eljöttek a fórumra. Több helyen lelkészek is jelen voltak a találkozókon. Közülük többen is elmondták, arra fogják ösztönözni a választókat, hogy menjenek el szavazni november 25-én, nem arra, hogy egyik vagy másik jelöltet válasszák. Jövő héten az Erdélyi Református Zsinat is dönteni fog arról, mit üzen a híveinek”- számolt be Frunda György, aki szerint az embereknek azt is el kell mondani, hogy az Európai Parlamentben a megválasztott politikusok annak a közösségnek az érdekeit fogják képviselni, amelytől mandátumukat kapták.

Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy magyarországi pártok beavatkozzanak az erdélyi magyar ügyekbe

„17 éve cinikusabb megjegyzést nem halottam magyarországi politikus szájából” - kommentálta Kelemen Hunor ügyvezető elnök Orbán Viktor FIDESZ-elnök, európai néppárti alelnök azon kijelentését, miszerint nem neki, hanem a romániai magyar szavazónak kell lelkiismeret furdalása legyen, ha európai parlamenti képviselet nélkül marad azért, mert nem megy el voksolni, vagy nem jól szavaz november 25-én. „Vajdaság és Kárpátalja intő példa, tanulságos kell, hogy legyen számunkra, hiszen azt mutatja, hogy ott, ahol a magyarországi politikum közbelépett a határon túli magyar ügyekben - jobb- vagy baloldalról -, az a megosztást szolgálta. Nem szeretnénk, hogy a romániai magyar képviselet is erre a sorsra jusson, azért, mert Erdélyben kampányolnak a magyarországi politikusok” - szögezte le Kelemen Hunor kampányfőnök.

Frunda György szerint a magyar Alkotmány csupán a határon túli magyar közösségekért való felelősségvállalást, és nem beavatkozást ír elő a mindenkori magyar kormányának, így a magyarországi politikai pártoknak is. „A saját dolgaikról dönteniük minden esetben az illető határon túli magyar politikai szervezeteknek kell. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének néppárti alelnökeként elfogadhatatlannak tartom és visszautasítom, hogy a politikai család egyik alakulata nem a testvérpártot, hanem egy független jelöltet támogat” - hangsúlyozta Frunda György szenátor.

„Értékelem, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök nekünk is kampányolt. Magam is azok közé a politikusok közé sorolom magam, akik nem csak az eszükkel, hanem szívükkel is tudnak dönteni, ahogy azt a FIDESZ-elnök mondta” - mondta Sógor Csaba.

„Nem kívánom sem ennek az országnak, sem az erdélyi magyarságnak, hogy a beavatkozás eredményeképpen parlamentenk kívüli eszközökkel kelljen harcoljunk az érdekeinkért” - mondta a FIDESZ-elnök romániai kampányútjáról Sógor Csaba, a Szövetség EP-képviselőjelöltje.