Hinnünk kell közösségünk erejében, erős brüsszeli képviseletünkben - Biró Rozália, Sógor Csaba és Winkler Gyula az RMDSZ-karavánnal Bihar megyében

2007-11-05

Korán kezdődött Biró Rozália nagyváradi alpogármester és EP-képviselőjelölt kollégája, Sógor Csaba szenátor napja. Reggel fél nyolckor az RMDSZ-kampánykaravánjának fiatal önkénteseivel együtt az EP-képviselőjelöltek már jelezték a munkába siető nagyváradiaknak, hogy a Szövetségnek korán kelő, hatékony és munkára készen álló csapata van: a Rogerius piacon a jelöltek C vitamint osztogattak és elbeszélgettek a nagyváradiakkal. Később a karaván két csapata folytatta útját Bihar megye tepülésein.


Az EP-jelöltek csapatához csatlakozó Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter előbb Szentjobbra látogatott el, ahol a település vezetői elmondták, évek óta szeretnék, ha falujuk önállósulna, de egyelőre a helyi tanácsban nincs meg a kétharmados többség. Remélik, hogy a következő helyhatósági választáson több szavazatot szerez majd a Szövetség. „Önök közvetlenül is tapasztalhatták, hogy összefogás nélkül nehéz eredményeket elérni. Ezt az erőt kell felmutatnunk november 25-én is” - mondta Winkler Gyula, aki a következő településen, Micskén azzal a polgármesterrel is kezet foghatott, akit a település 28 százalékát kitevő magyar lakossága juttat polgármesteri tisztségbe. A micskei magyarságnak azóta új kultúrházai is van.

„Az RMDSZ brüsszeli képviseletre felkészült csapata nemcsak azokat a politikusokat jelenti, akikre önök november 25-én a pecsétet teszik. A csapat szép számú fiatal szakértőt is jelent, akik a Szövtség képviselőivel együtt fognak dolgozni közösségükért az Európai Parlamentben” - hangsúlyozta Biró Rozália nagyváradi alpolgármester, EP-képviselőjelölt Micskén. Az alpolgármester asszony több éves önkormányzati tapasztalatára hivatkozva az érdeklődőknek azt is elmondta, a romániai magyar érdekvédelem azért sikeres, mert az RMDSZ-nek a politikai képviselet valamennyi szintjén - az önkormányzatokban, a parlamentben és kormányzatban is - vannak tisztségviselői, akik együttműködve juttattak támogatást a magyar közösségnek.

Partiumi egyetem, és magyar nyelvű? Ezt kérdezte meglepődve egyik román politkus kollégám Bukarestben, amikor a Partiumi Keresztény Egyetem akkreditálási folyamatát elindítottuk” - mesélte bukaresti tapasztalatát a Bihar megyei Szalárdon Sógor Csaba szenátor. Továbbá azt is hozzáfűzte, román kollégája tudta, hogy Biharban készül a határokon átívelő eurorégiós együttműködés, amelyben a magyar hivatalos nyelv lehet. “Tudták már, és féltek is Bukarestben attól, hogy egy magyar nyelvű egyetem is része lehet ennek a magyar-magyar közös terveket megvalósító eurórégiós együttműködésnek”- mondta RMDSZ európai parlamenti listájának második helyezettje, aki szerint, ha politikai versenytársaink “ennyire jól ismerik a mi erőnket”, akkor nekünk is kell hinnünk benne, ahogy hinnünk kell a brüsszeli képviseletünk sikerében is.

A karaván az észak-erdélyi autópálya nyomvonala mellett haladt el. „Jelenleg rosszak az utak” - ismerte el Tótiban Winkler Gyula, hozzátéve: talán örülnünk kell annak, hogy az utat azok a teherautók tették tönkre, amelyek az új autópályán dolgoznak. A szakemberek szerint egy autópálya 50 kilométeres körzetben lendíti fel a gazdaságot. Néhány év múlva Érmellék is érzi majd ennek hatását - mondta el a miniszter.

A Margittán megszervezett lakossági fórumon Sógor Csaba, Winkler Gyula és Biró Rozália arról beszélt, hogy az uniós csatlakozás az erdélyi magyarság számára történelmi lehetőséget. Nemcsak esély, hanem felelősség is. „Ha összeforrott csapatként leszünk jelen Brüsszelben, akkor tudjuk egymást segíteni, mindenki hozzátehet valamit a közös eredményekhez” - mondta Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere, aki arra is figyelmeztetett: éljünk kiharcolt jogainkkal, hiszen a mai napig kevesen használják a magyar nyelvet a közigazgatásban, holott a törvény lehetőséget ad rá.

Sógor Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy addig leszünk erősek, amíg össze tudunk fogni. „Évtizedek óta próbálják mások megmondani, hogy mi a jó közösségünknek, most itt a lehetőség, hogy magunk mondhassuk el Európában, mi a jó az erdélyi magyarságnak” - hangsúlyozta az EP képviselőjelölt.

Winkler Gyula a Bihar megyében nap, mint nap tapasztalható fizikai határok felszámolásáról beszélt. „Az a szellemi örökség, amely Bihar és Hajdú-Bihar megyét eddig is összekötötte, most az infrastruktúra szempontjából, és gazdaságilag ismét összeforrhat. Közös eurorégióban lehet gondolkodni” - mondta Margittán a távközlési és informatikai miniszter.

Az RMDSZ európarlamenti képviselőjelöltjei a margittai polgármesteri hivatal kertjében ezüstfenyőt ültettek, amely a nemzet megmaradásának, az egységnek a szimbóluma.

Érbogyoszlón és Értarcsán Winkler Gyula az európai parlamenti választások fontosságát hangsúlyozta, és arra kérte a helybélieket, támogassák szavazatukkal az RMDSZ-t.

Az RMDSZ-karaván által meglátogatott településeken gyakori az, hogy nő áll a közösség élén - polgármesterként, RMDSZ-elnökként. Biró Rozália EP-jelölt „otthonában” Bihar megyében - Margittán, Bihardiószegen és Érszalacsban is - fontos tisztségeket töltenek be a nők. Érszalacsban a település polgármester asszonya és a falu központjában összegyűlt érdeklődők népes tábora várta az RMDSZ jelöltjeit. „Nagyon sok fiatalt látok önök között. Jó érzés a jövendő nemzedékeinek is beszámolni terveinkről, arról, hogy miért fontos ott lennünk Brüsszelben” - szólította meg Biró Rozália az érszalacsiakat, akiknek azt is elmondta, gyermekeik jövőjére is gondolniuk kell a november 25-i választásokon.