A rendszerváltás után elkezdett honfoglalásunkat kell folytatnunk - Sógor Csaba és Biró Rozália a nagyváradi lakossági fórumon

2007-11-07

A nagyszalontai választókkal való találkozója után érkezett Nagyváradra az RMDSZ két európai parlamenti képviselőjelöltje, Sógor Csaba szenátor és Biró Rozália, a város alpolgármestere.


A polgármesteri hivatal zsúfolásig megtelt tanácsteremében fiatalok és idősek egyaránt érdeklődtek az RMDSZ brüsszeli képviseletének esélyeiről, és aggodalmukat is kifejezték a magyarság november 25-i választásokon való részvételével, az alacsony választói jelenlét, a rossz választás következményeivel kapcsolatban.

A nagyváradi találkozó elején Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke ismertette a Szövetség „sokszínű listáját”, és bemutatta azt a jelöltet, akit Bihar megyében a „lista lelkiismereteként” emlegettek, Sógor Csaba szenátort.

Az RMDSZ-lista második helyezettje a keresztény értékek köré szerveződő politizálásról beszélt. „Ez az értékrend összefügg a mi új honfoglalásunkkal és azzal az összefogással is, amelyet az elmúlt napokban többször is szóba hoztunk. A keresztény értékrendű politizálás a hosszútávú tervezésről szól, és arról is, hogy tudjuk magunkról, nem vagyunk tévedhetetlenek. A keresztény politikus nem magányos harcos, és soha nem mondja azt, hogy soha. Ezt kell megtanulnunk a keresztény politizáláshoz” - szögezte le Sógor Csaba.

Biró Rozália az 1989-ben kezdődött „lépésről lépésre történt honfoglalásról” beszélt, amelynek része a magyar nyelvű oktatás intézményrendszerének megteremtése, a kétnyelvű helységnévtáblák kifüggesztése, a közintézményekben való anyanyelvhasználat volt. „Most újabb kihívás előtt állunk, az érdekképviselet újabb eszközét szerezhetjük meg a brüsszeli képviselettel. Rajtunk áll, hogy mennyire érezzük a választásokon való részvétel lehetőségét és nagy felelősségét” - mutatott rá az alpolgármester, aki azt is hozzáfűzte, hogy az ő személyes „honfoglalásának” része volt az, amikor hat évvel korábban belépett annak az intézménynek a kapuján, amelyet most már kívülről-belülről ismer: Nagyvárad polgármesteri hivatalába.

„Nem akarunk szemet hunyni a valóság előtt. Ma már gyakori közösségünkben a magyar-román vegyes házasság. Román feliratú plakátjainkkal azoknak a családtagoknak akartunk üzenni, akik egyáltalán nem vagy csak nehezen beszélik a magyart, de elfogadják hozzátartozójuk politikai választását” - válaszolta Sógor Csaba egy fórumozó azon kérdésére, miért kifüggesztett ki az RMDSZ Nagyváradon román nyelvű választási plakátokat is.

Szabó Ödön a bihari RMDSZ ügyvezető elnöke szerint azt, hogy a magyarság nyitott és elfogadó, itthon még mindig nem értékelik megfelelőképpen: „Ma Predeal közelében megrongálták a Szövetség egyik választási plakátját azért, mert magyar nyelvű volt rajta a felirat. Az eset azt is bizonyítja, a kiharcolt jogainkat egy pillanat alatt meg lehet semmisíteni, ha nem védjük meg. Annyi harc és vita után sem egyértelmű jogunk anyanyelvűnk használata” - mondta Szabó Ödön, aki szerint a magyarság felelőssége úgy szavazni, hogy voksai ne vesszenek kárba, segítsék az érdekképviseletet.