Ne hagyjuk, hogy megosszanak minket, hogy elveszítsük képviseletünket - Folytatta útját Temes megyében Sógor Csaba és az RMDSZ kampánykaravánja

2007-11-09

Temesvár után Újvárra, majd Ótelekre, Végvárra, Buziásfürdőre, Lugosra, végül pedig Igazfalvára is eljuttatta a brüsszeli magyar képviselet fontosságáról szóló üzenetét Sógor Csaba és az RMDSZ kampánykaravánja.


„Most, hogy eljött ide közénk a szenátor úr, kicsit megnyugodtam. Eddig bizonytalan voltam, de most személyesen is elmondta nekünk, milyen tervei vannak az Európai Parlamentben. Sokkal jobban értem, miért fontos elmennünk szavazni november végén ” - mondta Sógor Csabának Óteleken egy idős asszony, aki szerint a szórványban élő magyarokat az bizonytalanítja el, hogy nem tuják, nem tájékoztatták arról, miért is fontos az európai parlamenti választás.

„Ezért járjuk végig nem csak a tömbmagyar vidékeket, hanem a szórványt is, hogy önöknek ezt mind elmondjuk, hogy kérdezhessenek tőlünk, elmondhassák gondjaikat, észrevételeiket” - mondta az idős asszonynak az RMDSZ EP-listájának második helyezettje.

Végvár a magyarság valódi „végvára”. Hosszú, „úttalan” mezei úton érkezett meg oda az RMDSZ kampánykaravánja. Sógor Csabát a helyi, szűk kis szobából álló kultúrházban várták, és - rövid bemutatkozója után - arról faggatták, hogyan képzeli el azt, amit „az újság is megírt már”, az uniós szintű kisebbségi kerettörvényt, amelyet Frunda Györggyel közösen szándékszik beterjeszteni az Európai Parlamentben.

„Olyan uniós szintű szabályozást szeretnénk, amely egyformán védi az őshonos kisebbségek és az új bevándorlók jogait. Az EU-ban nagyon fontos ez, mert például Németország is elgondolkodhat azon, hogy a vendégmunkára befogadott törökök leszármazottjainak lehetőségeket kell teremteni, nem lehet őket hazaküldeni” - mondta Sógor Csaba, aki szerint az Európai Unió sem az új bevándorlók, sem az őshonos kisebbségek ügyét nem oldotta még meg.

„Ahogy én a sajtót olvasom, az az érzésem, hogy valaki - nem tudom ki és miért - próbálja megosztani a magyarságot. Az fáj nekem a legjobban, hogy összefogás helyett hagyjuk, hogy a széthúzás veszélyeztesse a képviseletünket” - osztotta meg aggodalmát Buziásfürdőn Sógor Csabával egy helybéli. „Bizony, sokan szeretnék, hogy mi ne legyünk ott sem Bukarestben, sem Brüsszelbe. Mondják el ismerőseinknek, barátaiknak, hogy azok, akik távol maradnak az urnáktól, azok Funárra, Voiculescura és Becalira szavaznak. Jusson eszükbe az is, hogy a kivívott jogainkat pillanatok alatt meg lehet semmisíteni” - szögezte le Sógor Csaba.

Lugoson egy idős asszony az RMDSZ korábban ott járt szórványkaravánját említette a lakossági fórumon, és azt is elmondta, örül, hogy az előző karaván elhozta Lugosra az erdélyi muzsikát. Arra kérte az RMDSZ szenátorát és a Szövetség helyi képviselőit, továbbra is gondoskodjanak arról, hogy a kultúra továbbra is eljusson Lugosra.

Igazfalván végződött a karaván Temes megyei útja. Itt a Szomszédnéni Produkciós Iroda két humoristája szórakoztatta a közönséget, amíg az RMDSZ-karaván megérkezett a település kultúrotthonába. Az igazfalviak derültek, majd a brüsszeli képviseletről is elbeszélgettek az RMDSZ európai parlamenti listájának második helyezettjével.